Σεξουαλικά νοσήματα: Πώς μεταδίδεται η γονόρροια;

Η γονόρροια είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Στους άνδρες μολύνει πιο συχνά την ουρήθρα. Στις γυναίκες, συνήθως μολύνει την ουρήθρα, τον τράχηλο της μήτρας ή και τα δύο. Επίσης, μπορεί να μολύνει τον ορθό, τον πρωκτό, τον λαιμό και τα όργανα της πυέλου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μολύνει τα μάτια. Η γονόρροια δεν προκαλεί προβλήματα, αν την αντιμετωπίσουμε άμεσα, αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.Για μια γυναίκα,  η γονόρροια αν δεν θεραπευτεί μπορεί να κινηθεί μέσα στην μήτρα, στις σάλπιγγες, και στις ωοθήκες .

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Στις γυναίκες:

Τα πρώτα συμπτώματα είναι πολλές φορές τόσο ήπια ώστε συχνά οδηγούν στην αντίληψη πως πρόκειται για μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης ή για κολπική λοίμωξη. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

-Επώδυνη και συχνή ούρηση

-Πρωκτικό κνησμό, δυσφορία ή αιμορραγία ή

– Ανώμαλο κολπικό έκκριμα

– Ανώμαλη κολπική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή ή μεταξύ των περιόδων

-Κνησμό των γεννητικών οργάνων

-Ακανόνιστη έμμηνο ρύση

-Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

-Πυρετό και γενική κούραση

-Πρησμένους αδένες στο άνοιγμα του κόλπου

-Επώδυνη σεξουαλική επαφή

-Πονόλαιμος

-Ασθένεια των οφθαλμών (επιπεφυκίτιδα)

Στους άνδρες:

Στους άνδρες, τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά προφανή και οδηγούν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας  πριν εμφανιστούν επιπλοκές. Ορισμένοι άνδρες, ωστόσο, έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα τα οποία είναι τα εξής:

Ανώμαλες εκκρίσεις από το πέος 

-Επώδυνη και συχνή ούρηση ή ουρηθρίτιδα

-Πρωκτικός κνησμός, δυσφορία ή αιμορραγία

-Πονόλαιμος

-Ασθένεια των οφθαλμών (επιπεφυκίτιδα)

Η διάχυτη γονοκοκκική λοίμωξη συμβαίνει όταν η γονόρροια εξαπλώνεται σε θέσεις εκτός των γεννητικών οργάνων όπως οι αρθρώσεις, το δέρμα, η καρδιά ή το αίμα. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν:  εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις ή αρθρίτιδα, φλεγμονή των τενόντων.

Πώς αντιμετωπίζεται η γονόρροια;

Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη επιλογή για τη θεραπεία της γονόρροιας. Και οι δύο σύντροφοι χρειάζονται θεραπεία για να προστατευτούν από την μετάδοσης της λοίμωξης.

Σχετικά άρθρα