Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Πόσο ώρες να κοιμόμαστε για να έχουμε υγιή καρδιά;
Πόσο ώρες να κοιμόμαστε για να έχουμε υγιή καρδιά;  thumbnail

Πόσο ώρες να κοιμόμαστε για να έχουμε υγιή καρδιά;

Επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα προστατεύουν την καρδιά και επαυξάνουν τα οφέλη ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η ολλανδική μελέτη επιβεβαιώνει πως η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος μειώνουν τους θανάτους από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Παρόλα αυτά, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν αυτό το υγιεινό στιλ ζωής συνδυάζεται με επαρκή ύπνο τα βράδια, δηλαδή ύπνο άνω των 7 ωρών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του πανεπιστημίου Βαγκενίγκεν έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Journal of Preventive Cardiology». Σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί τουλάχιστον μία δεκαετία τις περιπτώσεις άνω των 14.000 ανδρών και γυναικών. Έως το τέλος της μελέτης περίπου 600 άτομα είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακά προβλήματα και 129 είχαν πεθάνει.

Μέσω της έρευνας, διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι ήταν λιγότεροι μεταξύ των ανθρώπων που τηρούσαν τις κλασικές οδηγίες (άσκηση, σωστή διατροφή, όχι αλκοόλ και κάπνισμα) σε συνδυασμό με καλό ύπνο. Όσοι εφάρμοζαν και τις τέσσερις συστάσεις υγιεινής ζωής, είχαν κατά μέσο όρο 57% μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και 67% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Όσοι όμως, επιπλέον, κοιμόνταν τουλάχιστον επτά ώρες το βράδυ, είχαν 65% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και 83% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τον ανεπαρκή ύπνο με τα καρδιαγγειακά προβλήματα, όμως η νέα ολλανδική έρευνα είναι η πρώτη που εξέτασε σε ποιο βαθμό ο ύπνος προσφέρει πρόσθετη προστασία, σε συνδυασμό με ένα γενικότερο υγιεινό τρόπο ζωής. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως ο καλός και επαρκής ύπνος μπορεί να έχει μεγάλη σημασία από άποψη δημόσιας υγείας. Το γεγονός ότι λειτουργεί σημαντικά στην πρόληψη εγκεφαλικών και εμφραγμάτων, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τις δημόσιες Αρχές, τους γονείς και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

«Το κεντρικό μήνυμα της νέας μελέτης είναι ότι πρέπει να θεωρούμε τον ύπνο σημαντικό παράγοντα για την υγεία. Γι’ αυτό, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να κοιμούνται αρκετά και, όπως όλοι οι άλλοι παράγοντες ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται έγκαιρα από το σπίτι», σχολίασε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό η καθηγήτρια Γκρέτε Τελ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν.

Από την άλλη, οι ειδικοί καθησύχασαν όσους δεν κοιμούνται καλά, λέγοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι η αϋπνία κατ’ ανάγκη θα επιφέρει καρδιοπάθεια. Δήλωσαν πως χρειάζονται και άλλες μελέτες για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην υγεία της καρδιάς. Αν πάντως κανείς δυσκολεύεται να κοιμηθεί, μια απλή συμβουλή είναι να αποφεύγει να τρώει πολύ τα βράδια και να πίνει καφέ.

Πηγή: AΠE-MΠΕ

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X