Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Απρόσιτες οι νέες θεραπείες κατά του AIDS
Απρόσιτες οι νέες θεραπείες κατά του AIDS  thumbnail

Απρόσιτες οι νέες θεραπείες κατά του AIDS

Η τιμή των βασικών αντιρετροϊκών αγωγών έχεi μειωθεί αλλά οι φαρμακευτικές αγωγές για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου είναι απρόσιτες στις πιο φτωχές χώρες τις οποίες μαστίζει ο ιός HIV, καταδίκασαν σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Η τιμή των αγωγών πρώτης και δεύτερης γραμμής κατά του AIDS μειώθηκε κατά 29 και 28% από το 2012. Παρόλα αυτά, οι αγωγές τρίτης γραμμής-που προορίζονται για τους ασθενείς των οποίων η νόσος ανιχνεύθηκε πολύ αργά ή για αυτούς που οι πρώτες αγωγές αποδείχτηκαν μη δραστικές- είναι 15 φορές ακριβότερες.

"Η τιμή τους είναι υπερβολικά υψηλή εξαιτίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας", δήλωσε η οργάνωση των γιατρών στη σύνοδο της Διεθνούς Εταιρίας για το AIDS στην Κουάλα Λουμπούρ.

Χάρη στα συγκεκριμένα φάρμακα, το κόστος της πρώιμης έναρξης μιας τριπλής θεραπείας είναι σήμερα 139 δολάρια ετησίως ανά άτομο, ενώ πέρυσι ήταν 172 δολάρια. Το κόστος ενός βασικού αντιρετροϊκού φαρμάκου δεύτερης γραμμής είναι 303 δολάρια.

Αντίθετα μια αγωγή "ύστατης λύσης" στοιχίζει τουλάχιστον 2.000 δολάρια στις φτωχές χώρες. Στην Αρμενία για παράδειγμα ένα μόνο αντιρετροϊκό στοιχίζει τουλάχιστον 13.000 δολάρια, ενώ συνήθως 3-4 είναι απαραίτητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012, 9,7 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία στις χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματος, έναντι τους 300.000 το 2002,.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στις θεραπείες συνεχίστηκε, με 1,6 εκατομμύριο περισσότερους στο τέλος της χρονιάς σε σχέση με το 2011, αποτελώντας την υψηλότερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ. Αφορά κυρίως την περιοχή της Αφρικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, 34 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στα τέλη του 2011 παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε την Κυριακή στη Γενεύη νέες συστάσεις που αφορούν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας κατά του ιού HIV σε ένα πιο πρώιμο στάδιο. Αυτό θα βοηθήσει τους οροθετικούς να επεκτείνουν το χρονικό διάστημα που τους απομένει στη ζωή, έχοντας καλύτερη υγεία και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Αυτή η νέα προσέγγιση μπορεί να αποτρέψει τρία εκατομμύρια θανάτους και να προλάβει 3,5 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό από το 2013 έως το 2025, εξηγεί ο ΠΟΥ.

"Οι οδηγίες αυτές συνιστούν μεγάλη πρόοδο προς πιο φιλόδοξους, πάντα, στόχους", αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Με 10 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα να τελούν υπό αντιρετροϊκή θεραπεία, είμαστε μπροστά σε προοπτικές που ήταν αδιανόητες πριν από μόλις μερικά χρόνια, με μια επιδημία του ιού που θα μπορούσε να γνωρίσει συνεχή και σταθερή μείωση".

Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν όλες τις χώρες να αρχίσουν την αντιρετροϊκή θεραπεία στους ενήλικες που ζουν με τον ιό HIV μόλις η μέτρηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων δείξει κάτω από 500 κύτταρα/mm3 ή λιγότερο. Επομένως, να ξεκινήσουν τη θεραπεία όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη ισχυρό. Τα CD4 είναι τα λευκά αιμοσφαίρια στα οποία ο ιός HIV επιτίθεται πρώτα.

Ο ΠΟΥ αποφάσισε να αλλάξει τις συστάσεις του μετά την αποκάλυψη στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρώιμη αγωγή μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο, το ποσό δηλαδή του ιού HIV στο αίμα, κάτι που συνεπώς μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Οι νέες συστάσεις προβλέπουν τη χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας ανεξαρτήτως της μέτρησης των λευκών αιμοσφαιρίων σε όλα τα παιδιά που ζουν με τον ιό ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, σε όλες τις εγκύους ή τις γυναίκες που θηλάζουν και είναι φορείς του ιού και σε όλα τα οροθετικά άτομα των οποίων ο/η σύντροφος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.

"Σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία. Είναι ένας πραγματικός θρίαμβος για τις αναπτυξιακές μας προσπάθειες", είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του κοινού προγράμματος του ΟΗΕ για το HIV/AIDS Μισέλ Σιντιμπέ. "Πρέπει ωστόσο να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση: να εγγυηθούμε ότι το σύνολο των 26 εκατομμυρίων ατόμων που μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία, θα έχει πρόσβαση σε αυτή. Κάθε νέα λοίμωξη από τον ιό HIV ή κάθε νέος θάνατος που έχει σχέση με το AIDS και οφείλεται στην ανεπαρκή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία θα είναι απαράδεκτοι".

Πηγή: AΠE-MΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X