Εγκεφαλικό: Τα 5 ανησυχητικά συμπτώματα

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο εκρήγνυται ή όταν σχηματίζεται θρόμβος. Χωρίς θεραπεία, τα κύτταρα του εγκεφάλου γρήγορα αρχίζουν να πεθαίνουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια σοβαρή αναπηρία ή θάνατος.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε:

-Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία του σώματος, ιδιαίτερα στη μία πλευρά

-Ξαφνικές αλλαγές όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ή δυσκολία στην κατάποση

-Αιφνίδια, σοβαρή κεφαλαλγία με άγνωστη αιτία

-Ξαφνικό πρόβλημα με ζάλη καθώς και δυσκολία στο περπάτημα και την ισορροπία

-Ξαφνική σύγχηση, δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση των άλλων.

Πώς θα διαπιστώσετε αν κάποιο άτομο έχει πάθει όντως εγκεφαλικό:

Για το πρόσωπο: ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να χαμογελάσει. Αν παρατηρήσετε  κάποιο μούδιασμα από τη μία πλευρά του στόματος, πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό.

Χέρια: Ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να σηκώσει τα χέρια του. Αν η μία πλευρά είναι πιο αδύναμη, τότε πρέπει να φωνάξετε βοήθεια.

Ομιλία: Ζητήστε από το άτομο που δείχνει συμπτώματα εγκεφαλικού να επαναλάβει μετά από εσάς μία απλή πρόταση.  Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τι προκαλεί ένα εγκεφαλικό επισόδιο;

Μια κοινή αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αθηροσκλήρωση- σκλήρυνση των αρτηριών. Πλάκα κατασκευασμένη από λίπος, χοληστερίλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες, συσσωρεύεται στις αρτηρίες, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τη ροή του αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί να προκαλέσει ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αθηροσκλήρωση καθιστά επίσης ευκολότερο το να δημιουργηθεί θρόμβος. Συχνά αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να κάνουν μια αποδυναμωμένη αρτηρία να σκάσει.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Χρόνιες παθήσεις:

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:

-Η υψηλή αρτηριακή πίεση

-Υψηλή χοληστερόλη

-Διαβήτης

-Παχυσαρκία

Η λήψη μέτρων για να ελέγξετε αυτές τις συνθήκες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Κακές συνήθειες

Ορισμένες συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυτές είναι:

-Το κάπνισμα

-Έλλειψη γυμναστικής

-Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ

Διατροφή

Μια κακή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υπερβολική κατανάλωση λίπους και χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες. Το πάρα πολύ αλάτι μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι πολλές θερμίδες μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψαριών μπορεί να βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

 

Σχετικά άρθρα