Άμεσος διάλογος με το Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν στην άμεση διεξαγωγή συνομιλιών με την επερχόμενη ιρανική κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση των πυρηνικών, ανέφερε χθες η εφημερίδα Γουολ Στριτ Τζέρναλ, επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συν τη Γερμανία –η γνωστή και ως ομάδα P5+1 που ασχολείται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν- αναμένεται να πραγματοποιήσουν την Τρίτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τι στρατηγική θα ακολουθήσουν ώστε να επιτευχθεί συνεργασία με το νέο πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχάνι, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα τον ερχόμενο μήνα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, επιδίωκε να έχει επικοινωνία με τον Ροχάνι ώστε να γίνει σαφής η προθυμία για τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε πρότινος επιμείνει σε μια πολυμερή, διεθνή προσέγγιση.

Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ο ΟΗΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν βάσει υποψιών ότι η χώρα προσπαθεί μυστικά να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα με το πρόσχημα ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

“Είμαστε ανοιχτοί για απευθείας συνομιλίες και θέλουμε να το υποστηρίξουμε αυτό με οποιοδήποτε τρόπο

Σχετικά άρθρα