Αίγυπτος: Ενισχυμένος ο ρόλος του στρατού στην κυβέρνηση

Τα μέλη της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ορκίστηκαν σήμερα, σε μια τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου. Οι υπουργοί ορκίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο ενώπιον του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ και του πρωθυπουργού Χάζεμ Μπεμπλάουι.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον (1999-2008) Νάμπιλ Φάχμι και το υπουργείο Οικονομικών ο Άχμαντ Γκαλάλ, οικονομολόγος που έχει εργαστεί στο παρελθόν για την Παγκόσμια Τράπεζα.

Στο υπουργείο Άμυνας παραμένει ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου. Ο στρατηγός θα εκτελεί επίσης χρέη πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, γεγονός που σύμφωνα με τους αναλυτές ενισχύει τη θέση του στρατού και την επιρροή του επί των πολιτικών αποφάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ διατηρεί επίσης τη θέση του παρά τις διαμαρτυρίες ορισμένων ακτιβιστών που ζητούσαν την απομάκρυνσή του. Τουλάχιστον τρία υπουργεία ανατέθηκαν σε γυναίκες ενώ ο φιλελεύθερος χριστιανός Μουνίρ Φάχρι Άμπντελ Νουρ ανέλαβε το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν αναγνωρίζει τη νέα κυβέρνηση

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν “παράνομη

Σχετικά άρθρα