Περιβαλλοντική καταστροφή στα κατεχόμενα

Περίπου εκατό τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν στη θάλασσα της κατεχόμενης Καρπασίας, εξαιτίας ατυχήματος στο οποίο ενεπλάκη δεξαμενόπλοιο της ιδιωτικής εταιρείας ΑΚΣΑ.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουρκοκυπρίων βιολόγων Χασάν Σαρπτέν δήλωσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή. Όσα μέσα και αν επιστρατευθούν, ένα 20% του πετρελαίου δεν θα μπορέσει ποτέ να καθαριστεί από τη θάλασσα, πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η πετρελαιοκηλίδα επεκτάθηκε σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων μέσα στην θάλασσα. Το ατύχημα συνέβη, όταν έσπασε αγωγός που μετέφερε πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της εταιρείας ΑΚΣΑ.

Ένα πλοίο που είναι ειδικό για τον καθαρισμό των πετρελαιοκηλίδων βρίσκεται καθ’ οδόν από τη Μερσίνα της Τουρκίας, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών.

Ο λεγόμενος υπουργός Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο οποίος πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στην περιοχή, υπέδειξε ότι το “κράτος δεν διαθέτει επαρκή μέσα για να χειριστεί τέτοιες κρίσεις

Σχετικά άρθρα