Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Για 33η μέρα συνεχίχονται οι διαδηλώσεις στη Βουλγαρία με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι. Πολίτες που διαμαρτύρονται έχουν περικυκλώσει το κτίριο της Βουλγαρικής Βουλής κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζουν συνθήματα όπως: “Παραίτηση” και “Μαφία”.

Ορισμένοι διαδηλωτές παραμένουν στην πίσω είσοδο της Βουλής και αποδοκιμάζουν τους βουλευτές που εισέρχονται στο κτίριο ενώ άλλοι βρίσκονται στον καθεδρικό ναό Αλεξάντερ Νέφσκι και προσπαθούν να αποκλείσουν το δρόμο ώστε να μην μεταβούν οι βουλευτές με τα οχήματά τους στη Βουλή.

Χθες, 32η μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ένα τείχος από χάρτινα κουτιά κατεδαφίστηκε από τους διαδηλωτές μπροστά από τη γερμανική πρεσβεία στη Σόφια, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite.

Στο τείχος ήταν γραμμένα η λέξη “Μαφία” και τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν τη Βουλή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν μια κίνηση συμβολική για να καταδειχθούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ολιγαρχία.

Οι διαδηλωτές πήγαν έξω από τη γερμανική πρεσβεία στη Σόφια για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον πρέσβη της Γερμανίας, Ματίας Χόεπφνερ, ο οποίος, μαζί με το Γάλλο πρέσβη, Φιλίπ Οτιέ προειδοποίησε τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι το ολιγαρχικό μοντέλο είναι ασύμβατο με την ένταξη στην ΕΕ.

Στις 14 Ιουλίου, ημέρα εθνικής γιορτής στη Γαλλία οι διαδηλωτές είχαν ευχαριστήσει τον Γάλλο πρέσβη πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία της χώρας στη Σόφια.

Οι διαδηλωτές χθες ευχαρίστησαν και τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία για την εκτεταμένη κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι διαμαρτυρίες στη Βουλγαρία ξεκίνησαν στις 14 Ιουνίου με αφορμή το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (DANS).

Παρ΄ότι ο διορισμός ανακλήθηκε από τη Βουλή,οι Βούλγαροι συνεχίζουν τις διαδηλώσεις καθημερινά, πρωί και απόγευμα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Κάθε πρωί οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή και κάθε απόγευμα έξω από την έδρα του Συμβουλίου Υπουργών και στη συνέχεια πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Σόφιας.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διοργανώνονται καθημερινά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Στο μεταξύ, παράλληλα διοργανώνονται και συγκεντρώσεις συμπαράστασης της κυβέρνησης έξω από το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού με αίτημα να δοθεί ευκαιρία στον πρωθυπουργό να συμπληρώσει 100 μέρες κυβερνητικού έργου για να εφαρμόσει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και σταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα