Τα Χανιά χάνουν 20 στρέμματα παραλίας κάθε χρόνο

Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, ο οποίος παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία της μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο πλαίσιο της μελέτης που διεξάγουν από κοινού το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου και έξω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι καθημερινά καταγράφουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εντοπίσουν τα αίτια της διάβρωσης των ακτών.

Οι δυο μετρητές βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων και στέλνουν ηχητικά σήματα από τον βυθό στην επιφάνεια, με τα οποία οι μελετητές καταγράφουν το κύμα την κατεύθυνση του και τα ρεύματα σε όλη την υδάτινη στήλη, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια της μεταφοράς άμμου και να βρεθούν τρόποι για την επίλυση του προβλήματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην παραλία Κολυμβαρίου, την παραλία Ταυρωνίτη και την παραλία του Πλατανιά.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι ο εμπλουτισμός των παραλιών με άμμο από ποτάμια ή άλλες θαλάσσιες περιοχές, αναλόγως με τα διαθέσιμα αποθέματα.

Σε ό,το αφορά τα αίτια της διάβρωσης, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μελέτης τους, σε κάθε καταιγίδα χάνεται πολύ περισσότερη άμμος από το αναμενόμενο, ενώ στο φαινόμενο συμβάλλει ο κακός σχεδιασμός λιμανιών που εμποδίζει τη μεταφορά άμμου στην ξηρά.

Σχετικά άρθρα