Αίγυπτος: Διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε όλη τη χώρα, ζητώντας την επιστροφή του στην εξουσία.

Οι διαδηλωτές, που προέρχονται κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ραμπάα αλ Ανταουέγια του ανατολικού Καΐρου, κρατώντας πορτρέτα του Μόρσι και αιγυπτιακές σημαίες.

“Ο Μόρσι είναι ο πρόεδρός μας, ο Αλ Σίσι πρέπει να φύγει”, φώναζαν ρυθμικά, αναφερόμενοι στον αρχηγό του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος οργάνωσε την ανατροπή του προέδρου, στις αρχές του μήνα. Ένας ιμάμης που εκφώνησε ομιλία στο πλήθος χαρακτήρισε τον αλ Σίσι “προδότη” και κάλεσε τους στρατιώτες σε ανυπακοή.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν οι υποστηρικτές του Μόρσι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Σίσι μετά την προσευχή στο τέμενος Αλ Άζχαρ, στο κέντρο του Καΐρου.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις ο στρατός έχει ενισχύσει την ασφάλεια πολλών κτιρίων ενώ έχει επανδρώσει και σημεία ελέγχου σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας με στόχο να μην περάσουν λαθραία όπλα στους συγκεντρωμένους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Άλλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και τη Μίνια, στα νότια.

“Η σημερινή διαδήλωση στοχεύει να πείσει τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος να αλλάξουν στάση”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Έσαμ αλ Εριάν, υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων. Το βράδυ της Πέμπτης πάντως ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει τη χώρα από το “χάος”.

Σχετικά άρθρα