«Οι συνομιλίες με τους Παλαιστινίους δεν θα είναι εύκολες»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους “δεν θα είναι εύκολες”, μετά την ανακοίνωση από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι μιας συμφωνίας που προετοιμάζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

“Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, όμως δεσμευόμαστε σε αυτές έντιμα, ειλικρινά”, είπε ο Νετανιάχου στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα κάθε συμφωνία η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τους Παλαιστινίους.

Έπειτα από το έκτο ταξίδι του στην περιοχή, ο Τζον Κέρι ανακοίνωσε την Παρασκευή μια συμφωνία για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Είπε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στην Ουάσινγκτον μια συνάντηση ισραηλινών και παλαιστινίων διαπραγματευτών.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν “με υπεύθυνο, πρακτικό και σοβαρό τρόπο”. “Και πρέπει να πω πως τουλάχιστον στην αρχή κατά τα πρώτα στάδια, οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να διεξάγονται διακριτικά, κάτι που θα ενισχύσει τις πιθανότητες να καταλήξουν σε αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες τηλεφώνησε από την πλευρά του στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για να τον συγχαρεί επειδή αποδέχθηκε την επανάληψη των συνομιλιών.

“Πήρατε τη γενναία και ιστορική απόφαση να επανέλθετε στο τραπέζι των συνομιλιών. Μην ακούτε τους σκεπτικιστές, κάνατε αυτό που έπρεπε να κάνετε”, υπογράμμισε ο Πέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα