13 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση ξέρουν τι αξίζουν αλλά και τι θέλουν. Μοιράζονται κοινές συνήθειες αλλά και τρόπους σκέψεις που τους βοηθούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Παρακάτω θα βρεις τα 13 πράγματα που ΔΕΝ κάνουν ποτέ οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε τα και γίνε ένας από αυτούς!

Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση…

1. Δεν πιστεύουν ότι αξίζουν λιγότερο από τους άλλους. Μία από τις βασικές πεποιθήσεις που στηρίζουν την αυτοπεποίθηση είναι: «Η αξία μου ως άνθρωπος είναι ίση με εκείνη κάθε άλλου ανθρώπου». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψεις να εργάζεσαι και να προσπαθείς για αυτά που θέλεις, και σίγουρα δεν σημαίνει ότι η ζωή έχει μοιράσει όλα τα καλά ακριβοδίκαια. Σημαίνει όμως ότι έχει το ίδιο δικαίωμα με όλους τους άλλους να στηρίξεις τον εαυτό σου, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, να απολαύσεις τη ζωή σου, και να κάνεις τη διαφορά με τον τρόπο που έχει νόημα για εσένα.

2. Δεν φοβούνται να αμφιβάλλουν για τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση κατανοούν ότι το να αμφιβάλλει κανείς για τον εαυτό του δεν είναι κακό. Κάποιες φορές ο φόβος είναι ένα σημάδι ότι δεν έχεις προετοιμαστεί αρκετά για μια μεγάλη παρουσίαση ή μία συνέντευξη, ή οτιδήποτε είναι σημαντικό για εσένα. Αν κάνεις μία πρόβα σε αυτά που θα πεις και θα κάνεις, θα έχει τη σιγουριά ότι μπορείς να ανατρέξεις σε κάτι την ώρα που το άγχος και η πίεση θα έχει χτυπήσει κόκκινο. Η φωνή της αμφιβολίας μπορεί επίσης να σου λέει ότι χρειάζεσαι περισσότερη πληροφορία, ή να κινηθείς προς μία άλλη κατεύθυνση ή ότι πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα.

3. Δεν διστάζουν υπερβολικά. Η παγίδα που κρύβεται σε όσα είπαμε στο νούμερο 2, είναι ότι σκεπτόμενος τι θα πεις και τι θα κάνεις μπορεί να κολλήσεις στην ιδέα ότι όλα  θα πάνε στραβά.

4. Δεν περιμένουν το μεγάλο βήμα. Όταν σκεφτόμαστε ένα άτομο με αυτοπεποίθηση, μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι κάποιος που κάνει μεγάλα βήματα ή παίρνει γενναίες αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχει γενναιότητα και σε μικρότερα βήματα ή αλλαγές, τα οποία μπορούν φυσικά να ενισχύσουν την αίσθηση επιτυχίας και αυτοπραγμάτωσης.

gunaika autopepoithisi 1

5. Δεν μπερδεύουν την αυτοπεποίθηση με την αλαζονεία. Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται την αυτοπεποίθηση καθώς θεωρούν ότι θα τους οδηγήσει το να καπελώσουν άλλους ανθρώπους, να πάρουν όλο τον χώρο και τον χρόνο, και τελικά να γίνουν οι αντιπαθητικοί του γραφείου, της ομάδας, κλπ. Ωστόσο, η αυτοπεποίθηση δεν είναι το ίδιο πράγμα με την αλαζονεία ή τον ναρκισσισμό. Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση σταματά να ασχολείται με τον εαυτό του. Όταν σταματάς να σκέφτεσαι συνεχώς πώς ή αν θα τα καταφέρεις, έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με τους ανθρώπους γύρω σου.

6. Δεν φοβούνται την κριτική και τη σύγκρουση. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση μπορεί να δεχτεί την καλοπροαίρετη κριτική και να αντιδράσει σε αυτή χωρίς να αισθάνεται ότι δέχεται επίθεση. Όταν δεν διαπραγματεύεσαι την αξία σου ως άτομο, μπορείς να διαχειριστείς την κριτική ή ακόμη και την ανοιχτή απόρριψη χωρίς αυτή να σε διαλύσει. Κατά τον ίδιο τρόπο, αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να «εξολοθρεύσεις» τους άλλους όταν έχετε μια σύγκρουση ή διαφωνία. Μπορείς απλά να υποστηρίξεις τη γνώμη σου με επιχειρήματα αλλά και να αφήσεις χώρο στον άλλο να αναπτύξει τη δική του, ώστε να φτάσετε σε έναν συμβιβασμό.

7. Δεν φοβούνται την αποτυχία. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτυγχάνει ποτέ. Επίσης δεν σημαίνει ότι χαμογελά συνεχώς ή ότι ποτέ δεν έχει αισθανθεί άγχος ή αμφιβολία. Αντιθέτως, σημαίνει ότι ξέρει να τα διαχειρίζεται αλλά και να χρησιμοποιεί αυτές τις εμπειρίες του εποικοδομητικά στην επόμενη μάχη.

8. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια. Η τελειομανία είναι ένα είδος λανθασμένης σκέψης που συμβάλλει στη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

9. Δεν πιστεύουν ό,τι βλέπουν στις διαφημίσεις. Οι περισσότερες διαφημίσεις είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι υστερείς. Οι εταιρείες που θέλουν να σου πουλήσουν τα προϊόντα τους, συνήθως ξεκινούν κάνοντάς σε να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου, συνήθως εισάγοντας ένα «πρόβλημα» με το σώμα σου, που χωρίς τη δική τους υπόδειξη μάλλον δεν θα είχες παρατηρήσει.

gunaika autopepoithisi 2

10. Δεν πιστεύουν σε ότι βλέπουν στα social media. Αυτό το χαρακτηριστικό, όπως είναι φανερό, συνδέεται άμεσα με το προηγούμενο. Είναι πολύ εύκολο να πιστέψεις ότι όλοι γύρω σου έχουν τον τέλειο γάμο, μία ονειρεμένη καριέρα ή την τέλεια εμφάνιση, αλλά θυμήσου ότι αυτά που ανεβάσουν οι άνθρωποι στα social media είναι καλά φιλτραρισμένα και επεξεργασμένα. Όλοι έχουν κακές μέρες, αμφιβολίες για τον εαυτό τους ή σωματικές ατέλειες, απλά δεν τις προβάλλουν στο Facebook…

11. Δεν αποφεύγουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Όσο σπρώχνεις τον εαυτό σου να δοκιμάσει νέα πράγματα, θα ξεκινήσεις να καταλαβαίνεις ουσιαστικά ότι η αποτυχία και τα λάθη μας κάνουν καλύτερους. Η αποδοχή του ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής θα αποκτήσει ρίζες. Παραδόξως, όσο πιο διατεθειμένος είσαι να αποτύχεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιτύχεις γενικότερα – καθώς δεν προσδοκάς να είσαι σε όλα 100% τέλειος πριν καν αναλάβεις δράση. Το να κάνεις περισσότερες δοκιμές, σημαίνει ότι θα έχεις περισσότερες επιτυχίες.

12. Δεν εστιάζουν στο εαυτό τους. Μπορεί το αντίθετο να σου φαίνεται πιο λογικό, αλλά όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση εστιάζει λιγότερο στον εαυτό του. Έχει συμβεί σε όλους να βρεθούμε σε έναν χώρο και καθώς προχωράμε να σκεφτόμαστε: «Γιατί με κοιτούν όλοι; Μάλλον σκέφτονται ότι φαίνομαι χαζός και ότι κάθε λέξη που λέω είναι απίστευτα ανόητη»! Η αλήθεια είναι ότι συχνά οι άνθρωποι παγιδεύονται σε τέτοιου είδους ιδέες και ανησυχίες. Κάποιος που είναι απαλλαγμένος από αυτόν τον τρόπο σκέψης έχει σίγουρα μεγαλύτερη ευχέρεια να ασχοληθεί με τους γύρω του.

13. Δεν αφήνουν τους άλλους να καθορίσουν τους στόχους τους. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι είναι περισσότερο σημαντικό για εσένα. Σίγουρα, ο πολιτισμός μας επιτάσσει ότι μια καλή δουλειά, ένα μεγαλύτερο σπίτι και ένα πολυτελές αυτοκίνητο είναι ότι χρειαζόμαστε για να γίνουμε ευτυχισμένοι. Χρειάζεται μεγάλη δύναμη και ισχυρό φρόνημα για να αφήσεις στην άκρη τις κοινωνικές προσδοκίες. Η αυτοπεποίθηση λέει: «Όχι, εκείνο το πράγμα δεν είναι αυτό που χρειάζομαι αυτή τη στιγμή».

Απόσπασμα από το βιβλίο «The Self-Confidence Workbook: A Guide to Overcoming Self-Doubt and Improving Self-Esteem» από το Althea Press.

Σχετικά άρθρα