Στο επίκεντρο δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει σήμερα με την κυπριακή κυβέρνηση η τρόικα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης του κυπριακού μνημονίου, θα είναι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα.

Στο σκέλος της δημοσιονομικής εξυγίανσης υπάρχει αισιοδοξία ότι η Λευκωσία βρίσκεται εντός πλαισίου και δεν θα προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα.

Ισχυρό ατού για την κυπριακή κυβέρνηση αποτελούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί σχεδιασμοί, οι οποίοι έχουν γίνει και για το 2014.

Εκκρεμούν ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού, οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιδοματική πολιτική, ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, το σχέδιο για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε Εμπορική και Κτηματική Τράπεζα, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κτηματική Τράπεζα θα μεταφερθούν, τόσο τα εξυπηρετούμενα, όσο και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, τα οποία αποτελούν και το μεγαλύτερο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου.

Ωστόσο, η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΔΗΣΥ και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε στον ΑΝΤ-1 Κύπρου ότι αυτά τα οποία ακούγονται για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και σε τράπεζα ακινήτων, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στην παράταξη του.

“Η ιδέα

Σχετικά άρθρα