Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Tι θα γίνει τελικά με το 8ωρο;

Tι θα γίνει τελικά με το 8ωρο;

Η διάταξη που απάλειψε ο υπουργός Εργασίας και ορίζει ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στη Βουλή με βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης να ζητούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις.

Πρόκειται για το άρθρο 103 στο οποίο αναφέρει πως οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για 8ωρη εργασία. Αυτό απαλήφθηκε από το συγκεκριμένο άρθρο και έτσι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε εργοδότης να μπορεί να δίνει στον εργαζόμενο του 586 ευρώ αλλά να δουλεύει περισσότερες από πέντε ημέρες εβδομαδιαίως και περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τις διαρροές, όπως τις χαρακτηρίζει περί κατάργησης του 8ωρου και συγκεκριμένα αναφέρει πως "με τη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου".

Και στην ανακοίνωση ο κ. Βρούτσης επισημαίνει πως "η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα".

Πηγή: Καταργούν το 8ωρο και την πενθήμερη εργασία; -Αφαίρεσαν την επίμαχη διάταξη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/115122#ixzz2ZJvAB2Oz

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X