Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων;

Νέο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων;

Από μηδενική βάση επανεξετάζεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα εφαρμοστεί από το 2014, με στόχο την είσπραξη περίπου 3,2 δισ. ευρώ, καθώς συγκροτείται επταμελής επιτροπή, με αντικείμενο …

τη δημιουργία νέου πλαισίου και το σχεδιασμό των απαιτούμενων δράσεων για την είσπραξη του φόρου.
Εως τις 15 Σεπτεμβρίου, μάλιστα, η συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να έχει παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση κατά τις νέες διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν με την τρόικα το Σεπτέμβριο να παρουσιάσει ένα οριστικό και αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι να αποφύγει την οποιαδήποτε εμπλοκή για το θέμα με τους εκπροσώπους των δανειστών, ειδικά όσον αφορά την απόδοση του μέτρου, προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, που μπορεί να εγείρουν νέες απαιτήσεις από την τρόικα.
Μέχρι τότε, εξάλλου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τη φετινή υποβολή των εντύπων Ε9.
Επισημαίνεται ότι έργο της ανωτέρω 7μελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται με την υπ’ αριθμ. Δ6Α/1114155ΕΞ/17.7.2013 απόφαση του κ. Θεοχάρη, είναι:
α) Η δημιουργία πλαισίου πολιτικής για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
β) Η ανάλυση και η οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου φόρου.
γ) Ο σχεδιασμός δράσεων που είναι αναγκαίες για την εισπραξιμότητα του φόρου αυτού.
Θα πρέπει να αναφερθεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η "Ν", ότι το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και παρουσιάστηκε στην τρόικα, προβλέπει πολλές "ταχύτητες" και κριτήρια, χωρίς αφορολόγητο όριο, πληθώρα συντελεστών, αλλά και φόρους που ξεκινούν από 1,8 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν μέχρι και τα 30 ευρώ/τ.μ.
Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

  • Ο φόρος για τα αστικά ακίνητα θα ξεκινά από 1,8 ευρώ/τ.μ. και θα φτάνει μέχρι και 30 ευρώ/τ.μ., μέσω 33 κριτηρίων υπολογισμού του ΕΦΑ, που θα προκύπτουν από τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως: – η τιμή ζώνης, – ο όροφος ή το αν έχει πρόσοψη, – ο συντελεστής εμπορικότητας, – το αν είναι μισθωμένο, – η απόσταση από τη θάλασσα, – το αν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Επισημαίνεται ότι αφορολόγητο όριο δεν θα ισχύει ούτε για τα φυσικά ούτε για τα νομικά πρόσωπα, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι κ.ά.
  • Ο φόρος στα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα διαμορφωθεί ως εξής: – 1 ευρώ/στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά σε μειονεκτικές περιοχές της χώρας. – 2 ευρώ/στρέμμα για τις εκτάσεις που βρίσκονται στα ορεινά. – 3 ευρώ/ στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.
  • Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες ο φόρος θα είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις που ανήκουν σε αγρότες.
  • Για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες ο ΕΦΑ θα κυμαίνεται, με βάση και πάλι συγκεκριμένους συντελεστές υπολογισμού του, από 30, 40 ως και 50 ευρώ/στρέμμα.
  • Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η κλίμακα φορολόγησης θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές: 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.

Από την άλλη πλευρά, η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλότερων συντελεστών.
Στόχος είναι να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.
Εξαιρέσεις από ΕΕΤΑ
Εως το τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να αποδοθεί από τη ΔΕΗ το ποσό του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο θα εισπραχθεί εντός του προσεχούς Μαρτίου. Αυτό καθορίζεται με απόφαση (ΠΟΛ. 1174/11.7.2013) του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, στην οποία διευκρινίζεται επίσης ότι:

  • Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ η παροχή ρεύματος αφορά ηλεκτροδότηση κοινόχρηστου χώρου, απαιτείται βεβαίωση του δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά κοινόχρηστους χώρους που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας.
  • Προκειμένου για ανάπηρο απαιτείται βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ή από τις Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού για την πιστοποίηση και το ποσοστό αναπηρίας.

Πηγή: www.fimotro.blogspot.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X