Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα κληροδότησε στον εαυτό του
Τα κληροδότησε στον εαυτό του thumbnail

Τα κληροδότησε στον εαυτό του

Σε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η περιουσία των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών που έχουν αφήσει στο κράτος μετά τον θάνατό τους περισσότεροι από 10.000 Έλληνες.

Το Δημόσιο μέχρι σήμερα αδυνατούσε να καταγράψει με οργανωμένο τρόπο, να φορολογήσει και να αξιοποιήσει τις συγκεκριμένες περιουσίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις περιέρχονταν στα χέρια επιτήδειων που τις χειρίζονταν κατά το δοκούν, ενώ σε περιπτώσεις που καλείται η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τη διαχείρισή τους το κράτος έρχεται αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό και δέχεται «τρικλοποδιές» από την ανίκητη γραφειοκρατία, που καθυστερεί τις διαδικασίες για περισσότερα από 10 χρόνια.

Μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο δικηγόρος της Ν.Κ. ύστερα από έρευνα που διεξήγαγε ο γενικός επιθεωρητής, αποκαλύφθηκε ότι ο δικηγόρος είχε υποβάλει αναφορές μόνο για τις 10 από τις 28 σχολάζουσες κληρονομιές, στις οποίες διαπιστώθηκε ζημιά ύψους 183.579 ευρώ από τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι από τη διαχείριση μίας μόνο κληρονομιάς ο Ν.Κ. δεν κατέθεσε στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος εισπραχθέντα μισθώματα από ακίνητα ύψους 178.803 ευρώ, πραγματοποίησε δαπάνες χωρίς έγκριση ύψους 3.815 ευρώ και δεν προσκόμισε δικαιολογητικά για δαπάνες 9.609 ευρώ.

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου Οικονομικών στις 22 Ιουνίου 2011 αναφέρεται ότι ο δικηγόρος Ν.Κ. ως διαχειριστής 6 σχολαζουσών κληρονομιών προκάλεσε επιπλέον ζημιά 101.332 ευρώ, κυρίως από μισθώματα που είχε εισπράξει αλλά δεν τα είχε καταβάλει στους αντίστοιχους λογαριασμούς.

Παράλληλα είχαν καταλογιστεί στον δικηγόρο 86.273 ευρώ από μη καταβολή τόκων υπερημερίας στις αρμόδιες εφορίες για πέντε ακόμα διαθήκες στις οποίες ήταν υπεύθυνος για την εκτέλεσή τους. Τελικά, μετά τον καταλογισμό ποσών που ξεπερνούσαν τις 183.579 ευρώ και αφού αντικαταστάθηκε στη θέση του διαχειριστή  των κληρονπομιών, ο Ν.Κ. έφτασε σε σημείο να παραιτηθεί από δικηγόρος.

 

Πηγή: www.enikos.gr

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X