7 τρόφιμα που ΔΕΝ πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη!

Υπάρχουν,  τροφές που εφόσον επιλέξετε να τις βάλετε στην κατάψυξη, όχι μόνο θα αλλοιωθεί η υφή και η σύστασή τους, αλλά εφόσον τις καταναλώσετε μπορεί να προκαλέσετε μεγάλη ζημιά στην υγεία σου.

Ο καταψύκτης του σπιτιού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος σε πολλές περιπτώσεις, καθώς βοηθάει να διατηρούνται κάποια γεύματα ή τροφές που σκοπεύετε να καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες για να μην χάνετε χρόνο.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιες είναι οι τροφές αυτές που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βάλετε στην κατάψυξη για να διατηρηθούν.

 

Το γάλα

Το γάλα που διατηρείται στην κατάψυξη μπορεί να χωριστεί σε κομμάτια και υδατικά μέρη, όταν αποψυχθεί. Μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια, αλλά δεν είναι και η σοφότερη επλογή για να προσθέσετε στο πρωινό σας, για παράδειγμα στα δημητριακά ή τον καφέ σας.

Οι πατάτες

Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Κατά την απόψυξη, είναι πολύ πιθανό να  μαλακώσουν πολύ, ειδικά εάν έχουν καταψυχθεί ωμές.

Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη αυτή την αλλαγή της υφής, ανάλογα με το πιάτο που θέλετε να προετοιμάσετε.

Τα τηγανητά

Τα τρόφιμα που έχουν τηγανισθεί θα χάσουν όλη τους την τραγανότητα, εάν βάζετε τα υπολείμματα στην κατάψυξη για να διατηρηθούν. Εφόσον τα αποψύξετε θα μουλιάσουν και θα διαλυθούν. Εάν θέλετε να συντηρήσετε μαγειρεμένο φαγητό, προτιμήστε να μαγειρεύετε στον φούρνο.

Αυγά στο τσόφλι τους

Η περιεκτικότητα σε νερό στο αυγό προκαλεί διαστολή κατά τη στιγμή της κατάψυξης. Αποτέλεσμα: ρωγμές στο κέλυφος που καθιστούν το αυγό ευάλωτο σε βακτήρια. Εάν θέλετε να παγώσετε τα αυγά σας, χτυπήστε τα μέχρι να ανακατευτούν καλά και να τα αποθηκεύσετε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Λαχανικά και ωμά φρούτα

Οποιοδήποτε λαχανικό ή φρούτα με υψηλή συγκέντρωση νερού, όπως το σέλινο, το αγγούρι, η πράσινη σαλάτα και το καρπούζι, δεν θα… επιβιώσει στην κατάψυξη. Το νερό σχηματίζει γρήγορα κρυστάλλους πάγου. Μόλις αποψυχθούν, θα συρρικνωθούν σε πολτό.

Κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί

Αν παίρνετε τις χοιρινές μπριζόλες από την κατάψυξη και τις μαγειρεύετε για δείπνο, μην ξαναβάζετε τα υπολείμματα στην κατάψυξη πάλι. Τα κατεψυγμένα και αποψυγμένα τρόφιμα μπορούν να προσελκύσουν δυνητικά επιβλαβή βακτήρια. Βράστε το κρέας στη σωστή θερμοκρασία και φάτε το αμέσως.

Γιαούρτι και τυριά

Με το να καταψύξετε το γιαούρτι δεν επηρεάζονται οι γαλακτοκομικές του ιδιότητες, όμως εφόσον αποψυχθεί χάνει τη σφιχτή του σύσταση και γίνεται πολύ νερουλό. Παράλληλα, η διατήρηση μαλακών τυριών στην κατάψυξη, θα δώσει αποτέλεσμα όμοιο με αυτό της κατάψυξης του γάλακτος.

Πηγή: santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βασικές αρχές για μια σωστή συντήρηση τροφίμων σε κατάψυξη!

Τι πρέπει να προσέχεις στις ετικέτες των τροφίμων

Τι να φας για καλή υγεία!

5 κανόνες που πρέπει ΠΑΝΤΑ να τηρούμε στο μαγείρεμα!

 

Σχετικά άρθρα