Έμφραγμα μυοκαρδίου: Οι διαφορές σε άνδρες-γυναίκες

Πρόσφατες μελέτες ανέδειξαν ένα πρόβλημα που φαινόταν ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά είχε υποτιμηθεί σε ασθενείς κάτω των 40 ετών. Οι γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως έμφραγμα του μυοκαρδίου 10 χρόνια μετά τους άνδρες. Αναμενόμενη λοιπόν φαίνεται να ήταν και η αυξημένη θνησιμότητα στις γυναίκες, λόγω ηλικίας και περισσοτέρων παραγόντων κινδύνου, όπως σακχαρώδης διαβήτης και αρτηριακή υπέρταση. Έτσι οι γυναίκες προστατεύονται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης από έμφραγμα του μυοκαρδίου, αλλά το πρόβλημα δεν εξαλείφεται αλλά αναβάλλεται. Το δε τίμημα της αναβολής είναι η μεγαλύτερη θνησιμότητα συγκριτικά με τους άνδρες.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών- Α’ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, “Ιπποκράτειο” ΓΝΑ

Στις νέες ηλικίες όμως δεν υπήρχαν δεδομένα από μεγάλους πληθυσμούς. Πριν από λίγους μήνες δημοσιεύθηκε μια καταγραφή και έδειξε ότι μεταξύ των γυναικών που αναπτύσσουν ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, το 25% είναι πλέον κάτω από την ηλικία των 60 ετών.

Το 1995 ήταν μόλις 12% το αντίστοιχο ποσοστό των νέων γυναικών. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι η εξέλιξη αυτών των νέων γυναικών. Μια πρόσφατη μελέτη συμπεριέλαβε 527 ασθενείς, άνδρες και γυναίκες, κάτω των 40 ετών. Οι παράγοντες κινδύνου δεν διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία.

Η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα ήταν επίσης παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των δύο ομάδων αντιμετωπίσθηκαν επιτυχώς με αγγειοπλαστική και επετεύχθη διάνοιξη της υπεύθυνης αρτηρίας στο 92%. Αν και έλαβαν την ίδια φαρμακευτική αγωγή άνδρες και γυναίκες κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα στο 1 έτος: στις γυναίκες ήταν 10,8% και στους άνδρες μόλις 3%. Ακόμα και όταν έγινε ανάλυση για τους ασθενείς με επιτυχημένη άμεση αντιμετώπιση πάλι η διαφορά στη θνησιμότητα ήταν υπέρ των ανδρών (7,1% έναντι 1,9%).

Δεν υπάρχουν εξηγήσεις για αυτή τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Η παθοφυσιολογία του εμφράγματος σε νεαρές γυναίκες είναι συχνά διαφορετική από ότι στους άνδρες, καθώς μπορεί να είναι αθηροσκλήρωση, αλλά μπορεί επίσης να είναι αγγειίτιδα, ή σπασμός. Είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε συμπληρωματικά εργαλεία, όπως OCT και IVUS, για να παρατηρήσουμε το εσωτερικό της αρτηρίας.  Αλλά ακόμη και αν είναι διαφορετική παθοφυσιολογία, η διάγνωση είναι η ίδια: οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και σαφώς πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις γυναίκες την καλύτερη θεραπεία.

Σχετικά άρθρα