Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Κρίσεις πανικού: Τα συμπτώματα και η θεραπεία
Κρίσεις πανικού: Τα συμπτώματα και η θεραπεία thumbnail

Κρίσεις πανικού: Τα συμπτώματα και η θεραπεία

  

Δυο αναγνώστες μας ζητούν την κατεύθυνση από τους ειδικούς μας για το ζήτημα της κρίσης πανικού. Ο ψυχοθεραπευτής Γρηγόρης Σίμος, απαντά στα ερωτήματά τους

 


 


Γεια σας. Έκανα πρωταθλητισμό χρόνια αλλά λόγο ενός σοβαρού τραυματισμού δεν μπορώ να συνεχίσω . Τώρα αντιμετωπίζω κρίσεις άγχους και κρίσεις πανικού και νοιώθω ότι είμαι αδύνατο να κάνω το οτιδήποτε πως να τις αντιμετωπίσω;Πάνος

 


"Έχετε δίκιο, οι κρίσεις πανικού, αλλά και η συνεπακόλουθη αγοραφοβία (ο φόβος και η αποφυγή κάποιου να βρεθεί σε μέρη όπου αν του συμβεί ένα επεισόδιο πανικού δεν θα έχει διαθέσιμη βοήθεια, δεν θα μπορεί να φύγει ή θα ταπεινωθεί) αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την ποιότητα ζωής μας και την αίσθηση του καλώς έχειν. Αυτό που έχετε ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτό που ονομάζουμε Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Βρείτε έναν τέτοιο θεραπευτή και είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει".

 

Η απάντηση στο παρακάτω είναι:

 Η πρώτη κρίση πανικού εμφανίσθηκε την πρώτη μέρα που έπιασα δουλειά,πριν είκοσι περίπου χρόνια, εξαιτίας ενός σημαντικού θέματος που μου ανέθεσε ο προϊστάμενός μου για να διεκπεραιώσω. Έκτοτε δεν έκανε συχνά εμφάνιση . Τα τελευταία όμως τρια χρόνια κάνει πολύ συχνά την εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να μου έχει δυσκολέψει ιδιαίτερα τη ζωή. Για παράδειγμα….αποφεύγω να χρησιμοποιώ τα ΜΜΜ, γιατί νιώθω πως πνίγομαι, δεν μπορώ να αναπνεύσω, έχω ταχυκαρδία και τάση λιποθυμίας. Τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται αλλά όχι με την ίδια συχνότητα και όταν βρίσκομαι σε θέατρο, σινεμά, όταν περνάω από τούνελ, όταν οδηγώ εγώ (είμαι σχετικά νέα οδηγός) και βρίσκομαι σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή όταν έχει κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ ταξί προκειμένου να πηγαίνω στη δουλειά μου, ή επιστρέφω από τη δουλειά στο σπιτι με τα πόδια προκειμένου να αποφεύγω τα ΜΜΕ.

 


"Νομίζω πως εκτός από τα επεισόδια πανικού, που μάλλον συνιστούν αυτό που ονομάζουμε Διαταραχή Πανικού (ΔΠ), έχετε και την αρκετά συχνή συνέπεια της ΔΠ, την Αγοραφοβία (το φόβο και την απροθυμία κάποιου να βρεθεί σε μέρη όπου αν του συμβεί ένα επεισόδιο πανικού δεν θα έχει διαθέσιμη βοήθεια, δεν θα μπορεί να φύγει ή θα ταπεινωθεί). Οι αγοραφοβικές καταστάσεις που περιγράφετε είναι οι τυπικές καταστάσεις που συναντάμε στην κλινική πράξη. Δυστυχώς, κάποιες φορές η Αγοραφοβία αποκτά έναν σχεδόν αναπηρικό χαρακτήρα (που συνεπάγεται και μια πτωχή ποιότητα ζωής), ιδιαίτερα όταν κάποιος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές ή κοινωνικές του δραστηριότητες λόγω της αγοραφοβίας. Αυτό που έχετε ανταποκρίνεται πολύ καλά σε αυτό που ονομάζουμε Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Βρείτε έναν τέτοιο θεραπευτή και είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει."   


 

Φιλικά,

 

Γρηγόρης Σίμος

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X