Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σε ανησυχήσουν;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες και τα καταγεγραμμένα περιστατικά, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πλέον θανατηφόρος τύπος καρκίνου μεταξύ ανδρών και γυναικών και ο δεύτερος πιο θανατηφόρος στις γυναίκες, με την τραγική πρωτιά να είναι… καπαρωμένη από τον καρκίνο του μαστού.

Επειδή, γενικότερα επικρατεί η άποψη ότι κινδυνεύεις από τον καρκίνο του πνεύμονα μόνο εάν κι εφόσον καπνίζεις, οι ειδικοί έρχονται να ανατρέψουν τη θεωρία αυτή τονίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν είσαι ενεργή καπνίστρια μπορεί να κινδυνεύεις να νοσήσεις.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το 15% των περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες δεν είναι καπνίστριες.

Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα με την κληρονομικότητα να είναι ψηλά στη λίστα, με το παθητικό κάπνισμα να ακολουθεί.

 

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που μαρτυρούν ότι μάλλον πάσχεις από καρκίνο του πνεύμονα; Προτού, πάντως, αγχωθείς και πανικοβληθείς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα συμπτώματα που ακολουθούν μπορεί να οφείλονται και σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, λιγότερο σοβαρό.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχεις κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν, καλό θα είναι άμεσα να επισκεφθείς τον γιατρό σου ώστε να αποκλείσεις το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα συμπτώματα αυτά:

Επίμονος βήχας

Εάν δεις ότι έχεις βήχα που δεν φεύγει άμεσα δες τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου κάνει ακτινογραφίες ή θα σε περάσει από αξονικό τομογράφο, ο οποίος μπορεί να δείξει την ασθένεια στο αρχικό της στάδιο, εάν κι εφόσον είναι σε αυτό.

Παθαίνεις συνέχεις βρογχίτιδες

Εάν κι εφόσον παθαίνεις συνέχεια βρογχίτιδες, αλλά πάσχεις και από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού τότε θα πρέπει να προβληματιστείς και να δεις άμεσα έναν ειδικό.

Ειδικότερα, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις στο στήθος, όπως η βρογχίτιδα ή η χρόνια πνευμονία, είναι ένα σημάδι ότι ένας όγκος ή μια βλάβη μπορεί να εμποδίζει τον αεραγωγό σου.

Στην περίπτωση αυτή, η ροή αέρα είναι περιορισμένη και οι εκκρίσεις βλέννας μπορεί να κολλήσουν, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Χάνεις αδικαιολόγητα βάρος

Ένα γενικότερο χαρακτηριστικό του καρκίνου κάθε τύπου είναι η ανεξήγητη απώλεια κιλών. Αυτό συμβαίνει, καθώς ο οργανισμός απορροφά κάθε διαθέσιμο θρεπτικό στοιχείο στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε περίπτωση που δεν κάνεις κάποια δίαιτα και βλέπεις ότι έχεις χάσει το 5 – 10% του συνολικού σου βάρους τότε καλό θα είναι να εξεταστείς.

Πόνος στα κόκκαλα

Εάν για ανεξήγητο αιτία παρατηρείς ότι έχει πόνους στα κόκκαλα και στις αρθρώσεις, σημαίνει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα έχει κάνει μετάσταση και σε άλλα σημεία του σώματός σου. Πλάτη και γοφοί είναι οι πιο συνηθισμένοι στόχοι.

Μόνιμη κόπωση

Επειδή γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί ιδιαίτερη κούραση είναι πιθανό να μην σου κάνει εντύπωση, ώστε να ασχοληθείς ενδελεχώς με το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση εάν κι εφόσον δεις ότι τα επίπεδα ενέργειάς σου έχουν πέσει κατακόρυφα κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου για να δεις τι σου συμβαίνει.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Σχετικά άρθρα