Αρχική / Η μόλυνση του κόλπου από τριχομονάδες
Η μόλυνση του κόλπου από τριχομονάδες thumbnail

Η μόλυνση του κόλπου από τριχομονάδες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη οι γυναίκες διαθέτουν μια φυσική άμυνα από προβιοτικά, έναντι στα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα(ΣΜΝ). Τα ευρήματα αυτά ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που θα αξιοποιήσουν το φυσικό, προστατευτικό αυτό φραγμό των γυναικών, ο οποίος συνίσταται κυρίως από βακτήρια του γαλακτικού οξέος που ονομάζονται γαλακτοβάκιλοι.


Γράφει ο Π.Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Οι τριχομονάδες.


Οι γαλακτοβάκιλοι λοιπόν, φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη των μολύνσεων από τα κοινά ΣΜΝ. Ένα από τα πιο συχνά, για παράδειγμα, ΣΜΝ είναι η μόλυνση από τριχομονάδες, παράσιτα που προκαλούν επώδυνο, συχνά, κνησμό και κολπικό έκκριμα. Η μόλυνση από τριχομονάδες μεταδίδεται σε 174 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο παγκοσμίως και η εξάπλωση της είναι μεγάλη γιατί το 50% των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και μεταφέρουν το μικροοργανισμό χωρίς να το γνωρίζουν. Η τριχομονάδα μπορεί να προσδεθεί στο εσωτερικό τοίχωμα του κόλπου και να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα.


Προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα είχαν αναδείξει την αντιπαλότητα μεταξύ των τριχομονάδων και των γαλακτοβακίλων, χωρίς όμως να έχει διερευνηθεί επαρκώς η αλληλεπίδραση. Ο σκοπός λοιπόν μιας ερευνητικής ομάδας από τη Νέα Ζηλανδία, ήταν να μελετήσει το ρόλο των γαλακτοβακίλων στην παρεμπόδιση της πρόσδεσης των τριχομονάδων στα κύτταρα του κόλπου.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κολπικά κύτταρα για να εξετάσουν την ευκολία με τη οποία τα παράσιτα συνδέονταν σε αυτά τόσο στην περίπτωση που τρία στελέχη τριχομονάδων επωάζονταν με 9 διαφορετικούς τύπους γαλακτοβάκιλων, όσο και στην περίπτωση που οι γαλακτοβάκιλοι δεν ήταν παρόντες. Με μικρές μόνο εξαιρέσεις βρέθηκε ότι οι γαλακτοβάκιλοι εμπόδιζαν την πρόσδεση του παρασίτου σε βαθμό που εξαρτιόταν από τον τύπο του γαλακτοβάκιλου. Κάποιοι τύποι ήταν πιο αποτελεσματικοί, αλλά επίσης το αποτέλεσμα επηρεαζόταν και από την ίδια την αλληλεπίδραση.


Οι συγγραφείς επισημαίνουν πως η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους μικροοργανισμούς είναι κρίσιμη για την κατανόηση των αρχικών βημάτων της κολπικής λοίμωξης, όταν τα παράσιτα είναι αναγκασμένα να υπερνικήσουν ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον για αυτά, όπου κυριαρχούν οι γαλακτοβάκιλοι. Η κατανόηση του συγκεκριμένου ρόλου των γαλακτοβάκιλων μπορεί να αποκαλύψει θεραπευτικές εναλλακτικές που θα βασίζονται στη φυσική προβιοτική δραστηριότητα τους. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X