Πώς να αντιμετωπίσω τη ζήλια της οικογένειας του άντρα μου;

Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτό το καταπληκτικό βοήθημα για εμάς που δεν μπορούμε να πάμε σε έναν ψυχολόγο .

Εμένα το θέμα μου είναι το εξής …

Με τον άντρα μου είμαστε μαζί 4,5 χρόνια. Στον 1 χρόνο αρραβωνιαστήκαμε και πριν 1 χρόνο κάναμε πολιτικό. Οι γονείς του και η αδερφή του δεν με συμπάθησαν ποτέ. Και εγώ είμαι ένας εκρηκτικός χαρακτήρας που ότι και να έλεγαν απαντούσα πάντα. Μετά όμως τα άκουγε πάντα ο άντρας μου επειδή δεν μπόρεσε ποτέ να τους βάλει όρια. Θα σχολιάσουν τα πάντα. Μένουν μαζί πεθερά και κουνιάδα πάνω κάτω , και δεν αφήνουν τίποτα ασχολίαστο . Η κουνιάδα μου μας ζηλεύει παρά πολύ και συνέχεια βάζει λόγια στα πεθερικά μου και ερχόμαστε συνέχεια σε σύγκρουση. Μετά της πεθεράς μου της ξεφεύγουν κιόλας και μας τα λέει. Δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο και όλη μέρα χτυπάει το κινητό μου για να μου πουν το οτιδήποτε. Μας παίρνει τηλέφωνο στο μαγαζί που έχουμε . Όταν γυρίζω σπίτι αρχίζει να μας καλεί εκεί . Είναι εμμονική με το τηλέφωνο .

Τώρα έγινε ένας καβγάς γιατί συνέχεια ανέβαινε η κουνιάδα μου στην πεθερά μου και μου το έκλεινε στα μούτρα. Μια ,δυο ,τρεις ! Της λέω ξέρω ότι η «Άννα» δεν με συμπαθεί αλλά μπορείς να το κρύψεις . Η Άννα μου λέει σε αγαπάει όσο κανένας …! Και με έχει μπλοκάρει εν τω μεταξύ στο τηλέφωνο, viber, Facebook. Έγινε ένας χαμός! Ανέβηκαν οι τόνοι γιατί πήρε τηλέφωνο τον άντρα μου και τον έβριζε που τον κάνω ότι θέλω. Την πήρα ξανά τηλέφωνο και μου είπε ότι 4 χρόνια τώρα δεν μπορεί να πει κουβέντα γιατί θυμώνω με το παρά μικρό! Της λέω «Καλή μου γυναίκα θυμώνω για να σου δείξω ποια είναι τα όρια σου. Διότι δεν έχεις όρια σαν άνθρωπος. Όλη μέρα μας ενοχλείς στην εργασία, στο προσωπικό μου τηλέφωνο ,στον άντρα μου ,στο σπίτι μας . Φτάνει».

Και όταν έρχεται η «Άννα» μου το κλείνεις στα μούτρα. Όχι μου λέει λάθος κατάλαβες. Τέλος πάντων… τους μπλόκαρα όλους . Δεν ξέρω αν έκανα καλά. Απλά με σύγχυσε τόσο πολύ, είχε μουδιάσει όλο το κεφάλι μου και δεν μπορούσα να μιλήσω. Και είμαι ακόμα 27 χρόνων. Δηλαδή σε 10 χρόνια από τώρα θα σφαχτούμε;

Να σημειωθεί ότι ο άντρας μου έχει σπίτι δικό του στο οποίο κάθεται η αδερφή του με την οικογένεια της και εμείς είμαστε στο ενοίκιο. Αυτοί τρώνε σαν να είναι μια οικογένεια, ψωνίζει η πεθερά μου κάθε μέρα και εμάς μας δίνει κάτι μπανάνες . Χαχα!

Δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω και τι να πω. Από τη μια σκέφτομαι ότι δεν γίνεται να μη μιλάμε γιατί είναι οι γονείς του αλλά από την άλλη είμαστε τόσο αδικημένοι σε πολλά θέματα. Όλη μέρα μας τρελαίνει στα τηλέφωνα και δεν ξέρω πραγματικά.

Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η κατάσταση που αντιμετωπίζετε είναι αρκετά μπερδεμένη. Να διευκρινίσω όμως ότι μια τέτοια περίπλοκη κατάσταση, δεν μπορεί να λυθεί με ένα άμεσο, μαγικό και γρήγορο τρόπο. Χρειάζεται πρώτα απ όλα να έχετε μια κοινή και κυρίως σταθερή γραμμή με τον άντρα σας απέναντι στην πεθερά και την κουνιάδα σας.

Λέτε ότι σας ενοχλεί στο τηλέφωνο συνέχεια. Αν η πεθερά σας έχει το δικαίωμα, όπως θεωρεί, να καλεί συνεχώς στο τηλέφωνο, έτσι έχετε κι εσείς το δικαίωμα να μην απαντάτε στις κλήσεις της. Μπαίνετε όμως σε ένα παιχνίδι εξουσίας μαζί της για το ποια από τις δύο θα νικήσει και θα βγει από πάνω. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας σας πιθανόν να σας οδηγεί να απαντάται παρορμητικά, χωρίς σύνεση στις προκλήσεις της. Για να βάλουμε όρια δεν χρειάζεται ο θυμός που αναφέρατε αλλά μια σταθερή στάση από εσάς και τον άνδρα σας. Πολλές φορές έχουμε την τάση να θέλουμε μια κατάσταση να αλλάξει ριζικά. Κάποιες φορές όμως είναι καλύτερα να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και εντός της να αναζητήσουμε ρεαλιστικές λύσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η αδερφή του συζύγου σας μένει στο δικό του σπίτι κι αν κατάλαβα καλά αυτό βρίσκεται κάτω από το σπίτι της πεθεράς σας. Σκέφτεστε πόσο δύσκολο θα ήταν, όταν η πεθερά σας φέρεται έτσι να μένατε και πάνω κάτω; Μήπως είναι καλύτερα που μένετε στο ενοίκιο αλλά μακριά της; Είναι πολύ άδικο που η οικογένεια του συζύγου υποστηρίζει την αδερφή του και όχι τον ίδιο αλλά όσο νωρίτερα δεχτείτε κάποια πράγματα, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να χειριστείτε την κατάσταση ψυχολογικά και πρακτικά για να μην σφαχτείτε, όπως λέτε, στο μέλλον.

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
6945916860
http://mariaskarlatou.blogspot.gr

Σχετικά άρθρα