Αρχική / Υγεία / Εξάπλωση μικροβίων στην Ευρώπη
Εξάπλωση μικροβίων στην Ευρώπη thumbnail

Εξάπλωση μικροβίων στην Ευρώπη

Τα τελευταία τρία χρόνια μικρόβια έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, μικρόβια όπως τα εντεροβακτήρια  τα οποία είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τελευταίας γενιάς.


Σε μια έκθεση αναφέρεται: "η επιδημιολογική κατάσταση (στην Ευρώπη) έχει επιδεινωθεί". Στην Ευρώπη, τα νέα αυτά μικρόβια αυξάνουν τους θανάτους κατά περίπου 25.000 ανά χρόνο καθώς επίσης και το κόστος για την υγεία κατά περίπου 1.500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι η αιτία για περίπου 400.000 μολύνσεις ετησίως.


Μόλις εντοπιστεί μια εστία μόλυνσης, ο ασθενής εισάγεται σε ειδική μονάδα και ακολουθείται θεραπεία με αντιβιοτικά. "Χρησιμοποιούμε υψηλότερες δόσεις ή  διαφορετικά σχήματα θεραπείας", δήλωσε ο Canton, ο οποίος είναι επικεφαλής της Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ramon y Cajal στη Μαδρίτη και  πρόσθεσε: "Απαιτείται ειδικός  χειρισμός στο νοσοκομείο όπου θα χρειαστεί ο ασθενής να περάσει  τον περισσότερο χρόνο έως ότου θεραπευτεί πλήρως".


Η Ισπανία είναι μεταξύ των κορυφαίων δέκα χωρών στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών. Για τον Canton οι γιατροί θα πρέπει να συνεργαστούν με τους μικροβιολόγους για να συνταγογραφούν αντιβιοτικά όταν χρειάζεται, στη σωστή δόση και για το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.


Τα πιο κοινά μικρόβια είναι τα Klebsiella pneumoniae και Escherichia coli (και προκαλούν μολύνσεις στο ουροποιητικό σύστημα και λοιμώξεις του αναπνευστικού).


Η μετάδοση των βακτηρίων δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και από χώρα σε χώρα. Ο Rafael Canton ανέφερε ότι σε μελέτες της μικροβιολογίας  σε διάφορα ευρωπαϊκά κέντρα έδειξαν ότι "στελέχη που εμφανίζονται στην Ελλάδα, μπορεί να εντοπιστούν στη Σουηδία, τη Γερμανία ή την Αγγλία.


Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο λεγόμενο ιατρικό τουρισμό, όπου ένα άτομο που ταξιδεύει σε μια άλλη χώρα για να λάβει ιατρική περίθαλψη και να επιστρέψει στον τόπο καταγωγής του, για να συνεχίσει με την θεραπεία του μπορεί να εισάγει στο σύστημα υγεία ανθεκτικά βακτήρια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X