Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στουρνάρας: Μας έπαιρναν τηλέφωνο να καλύψουμε μεγαλοδικηγόρους και δημάρχους"
Στουρνάρας: Μας έπαιρναν τηλέφωνο να καλύψουμε μεγαλοδικηγόρους και δημάρχους" thumbnail

Στουρνάρας: Μας έπαιρναν τηλέφωνο να καλύψουμε μεγαλοδικηγόρους και δημάρχους"

«Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;» γράφει στο σημείωμε-βόμβα ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των προηγούμενων υπουργών Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευαγγελο Βενιζέλο.


Η… βόμβα μπήκε σε πολυσέλιδο άτυπο σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα στην 8η σελίδα του σημειώματο


Τι γράφει στο σημείωμα:


«Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο: παρέχουμε πολιτική κάλυψη. Θα εξηγήσω τι εννοώ: λαμβάνουμε συνεχώς τηλέφωνα από Εφόρους και Επόπτες και ελεγκτές, οι οποίοι ρωτούν: «Έχω στοιχεία για τον τάδε μεγαλο-δικηγόρο ή τον τάδε διάσημο τραγουδιστή ή τον τάδε Δήμαρχο. Τον κυνηγάω;»


Οι άνθρωποι ρωτούν, γιατί επί σειρά ετών υπήρχαν οι λεγόμενοι «untouchables» στην Ελληνική Κοινωνία, αυτοί δηλαδή που δεν τους άγγιζε κανείς. Αυτοί που έχουν εκατομμύρια στην τράπεζα και δηλώνουν εισόδημα… κάτω από το αφορολόγητο.


Καθημερινά λοιπόν τονίζω και δεν θα κουραστώ να το τονίζω, ότι δεν υπάρχουν ανέγγιχτοι: όποιος κλέβει φόρους και ο Πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει. Τέρμα η ανοχή.


Παρέχω δηλαδή την πολιτική κάλυψη και προσωπική στήριξη σε καθέναν που θέλει να κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή.


Αντίστοιχα, είμαι αμείλικτος σε καθέναν που κάνει τα στραβά μάτια.


Μπορεί να μην έχουμε θεαματικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα: Εισπράττονται πρόστιμα, δεν γίνονται ρυθμίσεις πλέον σε όσους έχουν χρήματα, κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα, κόσμος μπαίνει πλέον στη φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένουμε και σημαντικά αποτελέσματα από τους νέους ελεγκτές».


«Όταν ήρθα στο υπουργείο βρήκα μια τραγική κατάσταση: αν πήγαινες σε μια ΔΟΥ, έβρισκες ελεγκτές στο ταμείο να δίνουν παράβολα ή στα γκισέ να εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες. Πως να καταπολεμηθεί έτσι η φοροδιαφυγή; Τι κάναμε εμείς:  • Στρατολογήσαμε μια στρατιά 4.000 ελεγκτών, μέσα από Εφοριακούς του Υπουργείου, οι οποίοι θα απασχολούνται πλέον αποκλειστικά με ελέγχους. Οι Εφοριακοί επιτέλους θα μπορούν να κάνουν την επιστημονική δουλειά που τους αρμόζει.

  • Εξοπλίσαμε τους ελεγκτές με ειδικούς υπολογιστές και ειδικά συστήματα ελέγχου (το σύστημαELENXIS), ώστε να μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους.

  • Τοποθετήσαμε επόπτες, ώστε ανά 15-20 ελεγκτές να υπάρχει ένας υπεύθυνος επιτήρησης τους, για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

  • Κατανείμαμε τους ελεγκτές σε κάθε ΔΟΥ ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν να ελέγξουν. Πλέον δεν υπάρχουν «βισματικές» ΔΟΥ με 100 άτομα που «κάθονται» και «μη-βισματικές» ΔΟΥ με 20 άτομα που «πνίγονται».

  • Θέτουμε στόχους σε κάθε Εφορία, ώστε να υπάρχει κίνητρο και αντικίνητρο. Όποιος δεν πετυχαίνει τους στόχους, θα απομακρύνεται. Όποιος τους πετυχαίνει θα αμοίβεται και θα εξελίσσεται, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα.

  • Ετοιμάζουμε εκτεταμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ελεγκτών

  • Εκδίδουμε Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ώστε να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι κανόνες και να γνωρίζει ο επιχειρηματίας πως πρέπει να είναι νόμιμος και να ξεχωρίζει ο ελεγκτής ποιος είναι παράνομος.


Με όλα τα παραπάνω μέτρα, καταπολεμούμε κάθε παθογένεια που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 30 έτη στις Εφορίες».


Σε ό,τι αφορά άλλα θέματα που αφορούν τους πολίτες όπως για παράδειγμα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το ενδεχόμενο παράτασης, διευκρινίζεται ότι έχει εξαντληθεί το περιθώριο των παρατάσεων.
Πηγή:www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X