Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Τα πρωτότοκα ή τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο "ικανά";
Τα πρωτότοκα ή τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο "ικανά"; thumbnail

Τα πρωτότοκα ή τα δευτερότοκα παιδιά είναι πιο "ικανά";

Λένε πως τα πρωτότοκα παιδιά και τα μοναχοπαίδια έχουν καλύτερες επιδόσεις στις σπουδές. Έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και στα τεστ νοημοσύνης έχουν πιο πολλές πιθανότητες να τελειώσουν κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο Μήπως αυτό οφείλεται στην ανεπτυγμένη αυτοεκτίμησή τους;  Δεν είναι απόλυτο. Θα ήταν εξαιρετικά απλοικό ίσως και άδικο.


Γράφει ο ψυχοθεραπευτής Christophe Andre.


Δεν είναι όλα εύκολα για τους πρωτότοκους. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με τους άλλους πιο πολύ από τους δευτερότοκους. Αντίθετα οι δευτερότοκοι έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση στις σχέσεις τους με τους άλλους και μικρότερη στις επιδόσεις τους. Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό; Γιατί ξέρουν να διεκδικούν το χώρο τους.


Ο πρωτότοκος καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να έχει καλές επιδόσεις και επιτυχίες ενώ ο δευτερότοκος που βλέπει τη θέση του αριστούχου έχει καταληφθεί δίνει μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τους άλλους.


Οι πρωτότοκοι έχουν περισσότερο άγχος.


Συχνά βλέπουμε τα πρωτότοκα παιδιά να εμποδίζουν τα δευτερότοκα να έχουν καλές επιδόσεις στους τομείς όπου εκείνα έχουν τα πρωτεία. Οι πρωτότοκοι παρατηρούν διαρκώς τις επιδόσεις των δευτερότοκων όπως κάνει σε μια κούρα αυτοκινήτων εκείνος που έρχεται πρώτος ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς μέσα από την παραμικρή κίνηση του αντιπάλου του. Γι αυτό και οι πρωτότοκοι έχουν συχνά περισσότερο άγχος από τους δευτερότοκους.


Η αυτοεκτίμηση.


Η αγωνία που νιώθει το πρωτότοκο παιδί υποδηλώνει πως δεν μπορεί να κρατήσει σταθερή την αυτοεκτίμησή του Ξέρουμε ότι η αυτοεκτίμησή του στηρίζεται περισσότερο στους γονείς καθώς αφιέρωναν ως τώρα σε εκείνον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους, τον έβγαζαν φωτογραφίες κτλ. Όλα τούτα τώρα, μοιράζονται εξίσου σε όλα τα παιδιά της οικογένειας. Μπορεί η αγάπη των γονιών για τα παιδιά να είναι χωρίς όρια όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι , ο χρόνος τους όμως έχει όρια.


Ο δευτερότοκος αντίθετα…


Νιώθει από την αρχή πως η αγάπη των γονιών είναι μοιρασμένη στα δυο. Γι αυτό και ζει διαρκώς με το φόβο μήπως χάσει τα προνόμια που έχει εκτός αν παρουσιαστεί και τρίτο παιδί. Έτσι, στρέφεται ευκολότερα προς τη δεύτερη πηγή  που τρέφει την αυτοεκτίμησή του : την αποδεοχή και την αυτοεκτίμηση των άλλων παιδιών, την οποία ο πρωτότοκος δεν έχει ανάγκη αφού τη λαμβάνει από τους γονείς του. Δεν έχει το αίσθημα ότι απειλείται αντλεί επιβεβαίωση από άλλες πηγές γι αυτό και η αυτοεκτίμησή του είναι πιο σταθερή.


Συμπερασματικά.


Οι πρωτότοκοι


Έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση


Λιγότερο σταθερή αυτοεκτίμηση


Η αυτοεκτίμησή τους στηρίζεται περισσότερο στους γονείς και στους υπόλοιπους μεγάλους


Έχουν καλύτερες επιδόσεις


Η αυτοεκτίμησή τους είναι μεγαλύτερη σε τομείς όπου συμφωνούν οι γονείς


Είναι πιο συντηρητικοί


Οι δευτερότοκοι


Έχουν ελαφρώς μικρότερη αυτοπεποίθηση


Έχουν πιο σταθερή αυτοεκτίμηση


Η αυτοεκτίμησή τους στηρίζεται ε άλλους –κυρίως σε συνομιλήκους


Παρουσιάζουν καλύτερη συναισθηματική κατάσταση


Η αυτοεκτίμησή τους είναι καλύτερη σε τομείς που δεν συμφωνούν οι γονείς


Πιο επαναστικοί


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X