Αρχική / News (old articles) / Με προεδρικό διάταγμα οι απολύσεις στο δημόσιο
Με προεδρικό διάταγμα οι απολύσεις στο δημόσιο thumbnail

Με προεδρικό διάταγμα οι απολύσεις στο δημόσιο

Με μία τροπολογία που έφεραν στη Βουλή οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης  και Οικονομικών,Κυριάκος Μητσοτάκης  και Γιάννης  Στουρνάρας, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τα  αυθαίρετα, οι απολύσεις  δημοσίων υπαλλήλων και οι αλλαγές ή καταργήσεις φορέων του  Δημοσίου, θα  πραγματοποιούνται από εδώ και στο εξής με ένα προεδρικό διάταγμα, χωρίς, δηλαδή,  να χρειάζεται η έγκριση της Βουλής. Παρά μόνο η γνώμη του ΣτΕ για το αν οι  συγκεκριμένες απολύσεις είναι συνταγματικές ή όχι.


Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη τροπολογία από εδώ και στο εξής μόνο με ένα  προεδρικό διάταγμα θα είναι δυνατή η αντικατάσταση ή η τροποποίηση των  Οργανισμών των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίωσν υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων  διοικήσεων αλλά και των ΝΠΔΔ, καθώς και η κατάρτιση  κοινών ργανισμών για  κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.


Οι Οργανισμοί, τώρα, θα μπορούν να προβλέπουν τη σύσταση νέων θέσεων  προσωπικού, αλλά και την κατάργηση υφιστάμενων θέσεων που πλεονάζουν. Επίσης, θα  μπορούν να προβλέπουν τη μεταφορά θέσεων  προσωπικού σε άλλους κλάδους.


Ακόμη, προβλέπεται  ότι είναι δυνατόν με τα ίδια προεδρικά διατάγματα    να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα   διάταξη  νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και   λειτουργία των  προαναφερόμενων φορέων.


Πώς θα καταρτούνται οι Οργανισμοί


Οι Οργανισμοί θα καταρτούνται βάσει εκθέσεων αξιολόγησης των οργανικών  μονάδων καθώς και από σχέδια στελέχωσης τα οποία έχουν εγκριθεί από το   Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης.


Γιατί επιλέχθηκε η λύση του προεδρικού διατάγματος


Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας η λύση του προεδρικού  διατάγματος επιλέχθηκε για λόγους ευελιξίας, αλλά και για να δίνεται η  διακριτική  ευχέρεια στη διοίκηση ως προς την οργάνωσή της.


Πηγή : www.iefimerida.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X