Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Αυξήσεις φωτιά και πρόστιμα εξπρές προβλέποντια για το 2014
Αυξήσεις φωτιά και πρόστιμα εξπρές προβλέποντια για το 2014 thumbnail

Αυξήσεις φωτιά και πρόστιμα εξπρές προβλέποντια για το 2014

Αυξήσεις-φωτιά στα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή φόρων, τη μη υποβολή, την ανακριβή υποβολή ή την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων προβλέπονται από το 2014 με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή. Από την 1η-1-2014, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα το φόρο που οφείλει, ια χρεώνεται επιπλέον με υπέρογκα ποσά προστίμων και τόκων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις θα υπερβαίνουν την αρχική οφειλή!

Με άλλες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπεται η άμεση μείωση κατά 20% έως και 50% των προστίμων που επιβάλλονται για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων, για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων μεγάλης αξίας.

Κατασχέσεις-εξπρές σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία

Με άλλες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπονται ταχύτατες διαδικασίες επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:
1. Η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορεί να διατάσσει κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων, να λαμβάνει εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και να εγγράφει υποθήκες για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων επιδιώκει να διασφαλίσει την είσπραξη. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογικές αρχές της χώρας αποκτούν πλέον το δικαίωμα να δεσμεύουν και να κατάσχουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, εισόδημα ή έσοδο κάθε φορολογουμένου ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, για το μισθό ή τη σύνταξή του!
Προβλέπεται ειδικότερα η δυνατότητα των φορολογικών αρχών να προχωρούν, χωρίς δικαστική απόφαση, στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπράγματων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.
Οι διατάξεις για το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ το μήνα παύουν να ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές, καθώς η δυνατότητα κατασχέσεων που προβλέπεται με τη νέα αυτή διάταξη είναι απεριόριστη.

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης μέσα σε 30 μέρες

2. Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών που αναφέρονται σε πράξη προσδιορισμού φόρου ή σε πράξη επιβολής τόκων ή προστίμων ή σε πράξη εκκαθάρισης του φόρου μετά την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης, μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης θα αποστέλλει στο φορολογούμενο ατομική ειδοποίηση καταβολής των οφειλών του που δεν έχουν καταβληθεί εντός των νόμιμων προθεσμιών πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης εκτέλεσης. Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της ατομικής ειδοποίησης, το αρμόδιο όργανο της φορολογικής διοίκησης μπορεί να προβεί στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μετά την πάροδο της προθεσμίας των 30 ημερών.

Πηγή : www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X