Αρχική / More / Βιβλία / Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει!
Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει! thumbnail

Το βιβλίο που ο Θανάσης Λάλας σου προτείνει!

Αρχαίο Φως του Τζον Μπανβιλ. Μόλις κυκλοφόρησε. Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο υπέροχος συγγραφέας, από την Ιρλανδία επιστρέφει με ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα. Η θάλασσα, το βιβλίο του που απέσπασε το βραβείο Μπούκερ 2005, το είχα διαβάσει μέσα σε δυο νύχτες. Ήταν το πρώτο βιβλίο που είχα διαβάσει του Μπανβιλ. Στη συνέχεια όπως και με την Άιρις Μέρντοχ, διάβασα όλα τα βιβλία του και έγινα ένας από τους φανατικούς του αναγνώστες. Ο Αδιάφθορος, Σάβανο, Άπειροι Κόσμοι και βεβαίως τα αστυνομικά του μυθιστορήματα που υπογράφει με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ.

Στο "Αρχαίο Φως" ο Μπάνβιλ αναζητά τη διάφορα ανάμεσα στη μνήμη και την επινόηση.Όταν ανακαλούμε κάτι από την μνήμη μας, ανακαλούμε αυτό που ζήσαμε, η αυτό που έχουμε εξιδανικεύσει; Ο Αλεξάντερ Κλιβ, ο ήρωας του μυθιστορήματος, ένας ηθοποιός του θεάτρου στο τέλος της σταδιοδρομίας του, ανασκαλεύει τις αναμνήσεις του πρώτου και ίσως του μοναδικού του έρωτα. Όταν ήταν 15, εκείνη ήταν 20 χρόνια μεγαλύτερη και μητέρα του καλύτερου του φίλου. Τώρα η καριέρα του αναβιώνει, στο τέλος της ζωής του. Αναπάντεχα του προτείνουν ένα ρόλο κιν/φικο και η νεαρή διάσημη και ευάλωτη συμπρωταγωνίστρια του, χωρίς να το θέλει του δίνει την ευκαιρία να δει με διαύγεια το χάσμα ανάμεσα στην πράξη και στην ανάμνηση της πράξης.

Το αρχαίο φως γραμμένο με ένα υποχθόνιο χιούμορ, που χαρακτηρίζει την γραφή του Μπανβιλ και έναν εξαίσιο λυρισμό διαπραγματεύεται θέματα της ΑΓΑΠΗΣ και της απώλειας καθώς και το πως η επινόηση διαμορφώνει την μνήμη μας, δηλαδή το παρόν μας. Αν εμπιστεύεστε τη γνώμη των κριτικών, αυτοί υποστηρίζουν ότι το "Αρχαίο Φως" είναι ισάξιο της " Θάλασσας".

Εγώ το απήλαυσα και ήταν σαν περίπατος στα μυστικά σοκάκια της μνήμης μου.

Θανάσης Λάλας 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X