Αρχική / Υγεία / Διαζύγιο με παιδιά σε μικρή ηλικία. Είναι σωστό;
Διαζύγιο με παιδιά σε μικρή ηλικία. Είναι σωστό;  thumbnail

Διαζύγιο με παιδιά σε μικρή ηλικία. Είναι σωστό;

Νέες έρευνες επισημαίνουν ότι εάν οι γονείς πάρουν διαζύγιο όταν τα παιδιά τους είναι μικρά, αυτό επηρεάζει την ασφάλεια των μεταξύ τους σχέσεων ως ενήλικες. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά όταν θα εκδοθεί το διαζύγιο τόσο πιο έντονες θα είναι οι συνέπειες στην ασφάλεια της σχέσης παιδιού-γονέα απ’ ότι αν γινόταν σε μεγαλύτερη ηλικία.Γράφει ο Παιδίατρος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βουδούρης


Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7.335 αντρών και γυναικών ηλικίας 24 ετών σχετικά με τη προσωπικότητα και τις στενές σχέσεις τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Περισσότερο από το 1/3 των γονέων των συμμετεχόντων είχαν χωρίσει όταν τα παιδιά βρίσκονταν περίπου στην ηλικία των 9 ετών.


Άντρες και γυναίκες που ήταν από χωρισμένες οικογένειες αδυνατούσαν να νιώσουν ασφαλείς στη τρέχουσα σχέση με τους γονείς τους. Αυτοί που βρισκόντουσαν στην ηλικία των 5 ετών ήταν πιο ανασφαλής από αυτούς που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη ηλικία.


Όταν αισθάνεσαι ότι έχεις μια ασφαλή σχέση με τον γονέα τότε νιώθεις ότι μπορείς να τον εμπιστευτείς και να εξαρτηθείς από αυτόν.


Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό P&S PSYCHOLOGY αναφέρεται ότι η αίσθηση ανασφάλειας είναι των ενήλικων παιδιών με τον πατέρα τους είναι μεγαλύτερη.


Το διαζύγιο δε φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στις ερωτικές τους σχέσεις.


Η ίδια έρευνα έγινε σε μια άλλη ομάδα 7.500 ενηλίκων παιδιών οι οποίοι ζούσαν είτε με τον έναν είτε με τον άλλον γονέα ή κάποιος τρίτος είχε αναλάβει την ανατροφή τους. Οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να έχουν μη ασφαλή σχέση με τον γονέα με των οποίο δε ζει μαζί.


Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Ο πατέρας πρέπει πάντα να συμμετέχει ενεργά στη ζωή του παιδιού του.


Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το διαζύγιο έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες αλλά επισημαίνουν ότι είναι προτιμότερο από το να συντηρούνται επιφανειακές και παθολογικές σχέσεις έχοντας χειρότερα αποτελέσματα για το παιδί.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X