Αρχική / Τα 3 είδη γάμου: Ποιο προτιμάτε;
Τα 3 είδη γάμου: Ποιο προτιμάτε; thumbnail

Τα 3 είδη γάμου: Ποιο προτιμάτε;

Υπάρχουν τρία μοντέλα γάμου: Ο παραδοσιακός γάμος, ο ισότιμος γάμος και ο ενδιάμεσος γάμος. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους όπως τα περιγράφει ο ψυχολόγος, σύμβουλος σχέσεων Sam Hamburg. 


Ο παραδοσιακός γάμος


Αυτό είναι ένα μοντέλο γάμου σύμφωνα με το οποίο έζησε όλη η μεταπολεμική γενιά. Σε έναν παραδοσιακό γάμο υπάρχει μεγάλη διαφορά στην εουσία μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας Το χρήμα εδώ είναι εξουσία και ο άνδρας είναι αυτός που κερδίζει περισσότερα χρήματα συνήθως. Η βασική συμφωνία είναι ότι η γυναίκα αναλαμβάνει το νοικοκυριό και ο άνδρας εργάζεται έξω. Η γυναίκα μπορεί και αυτή σε κάποιες περιπτώσεις να εργάζεται αλλά μέχρι τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Φυσικά η δική της δουλειά είναι λιγότερο σημαντική από αυτή του άνδρα μέσα στην οικογένεια. Μόλις μείνει έγκυος θα παρατήσει τη δουλειά της ή δεν θα ξαναδουλέψει ποτέ μέχρι τα παιδιά να μεγαλώσουν ή ίσως και ποτέ ξανά. 


Ο άνδρας έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις κυρίως στις οικονομικές, στο που δηλαδή θα ξοδευτούν τα χρήματα και πότε πρέπει να γίνει οικονομία. Αυτός αποφασίζει τα πιο σημαντικά όπως για το ποιο σπίτι θα αγοράσουν και πώς θα γίνουν οι διακανονισμοί. 


Ο άνδρας έχει μεγάλη ελευθερία να αγοράσει πράγματα που θέλει ο ίδιος εφόσων εκείνος έχει τον έλεγχο των οικονομικών και βγάζει τα περισσότερα χρήματα. Αν θελήσει να αγοράσει μια πολύ ακριβή φωτογραφική μηχανή λόγου χάρη, δε θα διστάσει να το κάνει. 


Έχει μεγάλη ελευθερία και στην οργάνωση του ελεύθερου χρόνου του. Για παράδειγμα, αν θέλει να περάσει το σαββατοκύριακό του παίζοντας ποδόσφαιρο θα το κάνει μια και δουλεύει όλη την εβδομάδα σκληρά. Αν προκύψει κάτι επείγον και η γυναίκα του ή κάποιος άλλος στην οικογένεια χρειάζεται βοήθεια είναι στο χέρι του να αποφασίσει αν θα δοθεί αυτή η βοήθεια ή όχι. 


Ο παραδοσιακός γάμος λειτούργησε και συνεχίζει ακόμα και σήμερα να λειτουργεί για πολλά ζευγάρια. Το πλεονέκτημά του είναι ότι οι ρόλοι είνια ξεκάθαροι και δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχείς διαπραγματεύσεις. Υπάρχει και μια σιγουριά στη φροντίδα των παιδιών. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση στη γυναίκα εκτός βέβαια και αν εκείνη επιθυμεί την κατάσταση αυτή. 


Ο ισότιμος γάμος


Δεν είναι ακριβώς το αντίθετο του παραδοσιακού γάμου αλλά είναι διαφορετικός. Και οι δυο σύντροφοι εργάζονται ενώ η φροντίδα των παιδιών είναι ευθύνη και των δυο. Η εργασία και του ενός και του άλλου θεωρείται σημαντική ακόμα και αν ένας από τους δυο κερδίζει περισσότερα χρήματα. 


Τα χρηματα ανήκουν και στους δυο. Μαζί πληρώνουν τους λογαρισαμούς, μαζί τα ξοδεύουν , οι αποφάσεις που είναι σχετικές με το τι θα αγοραστεί το ζευγάρι, για ποιους σκοπούς θα διαθέσει το εισόδημά του. Είναι και οι δυο ελεύθεροι να διαθέσουν το εισόδημά τους σε ό, τι εκείνοι επιθυμούν αλλά κανένας τους δε θα αγοράσει κάτι πολύ ακριβό όσο και να το επιθυμεί χωρίς να το συζητήσουν πρώτα. 


Οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται ώστε κανένας από τους δυο να μη νιώθει ότι επιβαρύνεται. Ο καθένας συνήθως αναλαμβάνει πράγματα που μπορεί να τα φέρει εις πέρας και του ταιριάζουν περισσότερο και μπορεί πιο εύκολα να τα κάνει. Όταν υπάρχουν παιδιά παρέχουν και οι δυο την ίδια φροντίδα και αν κανείς από τους δυο λόγω εργασίας δεν μπορεί αναλάβει κάποια υποχρέωση σχετικά με το παιδί τότε αναθέτουν σε ένα τρίτο πρόσωπο να την φέρει εις πέρας όπως μια νταντά ή η γιαγιά του παιδιού. 


Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στον ισότιμο γάμο. Και οι δυο εργάζονται και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαφορετικές ή κρυφές ζωές λόγω διαφορετικών συνηθειών. Η γυναίκα νιώθει δυνατή και δεν είναι εξαρτημένη από τον άνδρα. Κανείς δε νιώθει πίεση μιας και οι ευθύνες μοιράζονται. 


Το βασικό μειονέκτημα όμως είναι ότι οι ρόλοι δεν είναι προδιαγεγραμμένοι και ξεκάθαροι. Αν το παιδί κάνει εμετό στο σχολείο ποιος θα αφήσει τη δουλειά για να πάει να το πάρει; Σε μικρότερης σημασίας ζητήματα οι μη ξεκάθαροι ρόλοι μπορεί να οδηγούν σε διενέξεις. 


Ο ενδιάμεσος γάμος 


Βρίσκεται ανάμεσα στον παραδοσιακό και στον ισότιμο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλια στο πώς οργανώνουν τα ζευγάρια τη ζωή τους. Οι δυο σύντροφοι εργάζονται και είναι πιθανόν η γυναίκα να κερδίζει τα ίδια χρήματα με τον άνδρα ή και περισσότερα. Και οι δυο μπορεί να βρίσκυν τη δουλειά τους ενδιαφέρουσα και να είναι αφοσιωμένοι σε αυτή. Οι αποφάσεις πάνω στα έξοδα και τις αποταμιεύσεις μπορεί να γίνονται μ τον ίδιο τρόπο όπως στους ισότιμους γάμους. 


Το χαρακτηριστικό που καθορίζει έναν ενδιάμεσο γάμο είναι η στάαση απέναντι στο θέμα της φροντίδας των παιδιών. Η γυναίκα έχει την πρωταρχική ευθυννη γι αυτό διότι και οι δυο σύντροφοι νιώθουν περισσότεροι ασφάλεια με αυτή την τακτική. Όαν γεννιέται το παιδί η μητέρα κάνει μεγάλες αλλαγές στη δουλειά της για να μπορεί να φροντίζει περισσότερο στο παιδί. Μπορεί να αλλάξει δουλειά, μπορεί να μειώσει τις ώρες. 


Ο άντρας μπορεί να βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού ίσως και πολύ μάλιστα αλλά αυτή η βοήθεια είναι η εκτέλεση ενός προγραμματισμού που έρχεται από τη γυναίκα. Εκείνη έχει όλη την ευθύνη του νοικοκυριού παρότι δεν τα κάνει όλα μόνη της. Από την άλλη μεριά έχει μεγαλύτερη ευθύνη στη λήψη των οικονομικών αποφάσεων σε σχέση με τη γυναίκα σε έναν παραδοσιακό γάμο. 


Ο ενδιάμεσος γάμος είναι λειτουργικός για τα ζευγάρια που χρειάζονται ισοτιμία αλλά συγχρόνως θέλουν να διατηρήσουν έναν παραδοσιακό ρόλο της μητέρας που φροντίζει τα παιδιά. Δεν λειτουργεί όμως όταν τα έξοδα είναι πολλά και οι γονείς πρέπει να δουλεύουν αρκετές ώρες για να τα καλύψουν. Μια τέτοια κατάσταση γεννά πολλές δυσαρέσκειες και προβληματισμούς. Ο άνδρας συχνά αισθάνεται άσχημα που δεν μπορεί να καλύψει μόνος του τα έξοδα. Η γυναίκα πρέπει να φροντίζει το σπίτι και ας εργάζεται όλη την ημέρα. Ο άνδρας πολλές φορές δείχνει δυσαρέσκεια όταν η γυναίκα ζητά επίμονα να εκτελεστεί ο προγραμματισμός της για τις δουλειές του σπιτιού και η διαμάχη γίνεται έντονη όταν ιδιαίτερα δεν είχαν κάνει σχετική συμφωνία στις αρχές της συμβίωσής τους.


Ίσως να αναγνωρίζετε τη δική σας σχέση μέσα από αυτά τα σχήματα αν είστε ήδη παντρεμένοι. Αν σκοπεύετε να παντρευτείτε είναι σημαντικό να συμφωνήσετε από την αρχή το πώς θέλετε να είναι η κοινή σας συμβίωση. Το μοντέλο του γάμου που θα ακολουθήσετε είναι κυρίαρχο ζήτημα στη σχέση. Το να παντρευτείτε έναν άνθρωπο που αναζητά το ίδιο μοντέλο με εσάς είναι εξίσου σημαντικό. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X