Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τα πιο συνηθισμένα ψέματα που σου λέει στο σεξ!
Τα πιο συνηθισμένα ψέματα που σου λέει στο σεξ! thumbnail

Τα πιο συνηθισμένα ψέματα που σου λέει στο σεξ!

Σεξ, ψέματα και στερεότυπα


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο μέσος άνθρωπος είναι πολύ πιθανό να πει ψέματα σχετικά με τη σεξουαλική του συμπεριφορά, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται στις κοινωνικοπολιτισμικές προσδοκίες , αν και δε θα διαστρέβλωνε με τον ίδιο τρόπο άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά του φύλου.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


Για παράδειγμα, βρέθηκε πως οι άνδρες ήταν πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι κάποιες φόρες επιδίδονται σε συμπεριφορές που , όπως έκριναν οι φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη, ταίριαζαν περισσότερο σε γυναίκες. Το ίδιο ακριβώς βρέθηκε να ισχύει και για τις γυναίκες. Οι άνδρες λοιπόν μπορεί να έγραφαν, για παράδειγμα, ποίηση, αλλά και οι γυναίκες κάποιες φορές έλεγαν άσεμνα αστεία, ή ενέδιδαν σε άλλες «ανδρικού τύπου» συμπεριφορές.


Όταν όμως επρόκειτο για τη σεξουαλική συμπεριφορά, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ήθελαν να διατηρήσουν το ρόλο τους, όπως αυτός καθορίζεται από τα στερεότυπα. Οι άνδρες λοιπόν, επιδίωκαν την εικόνα του «πραγματικού άνδρα» που είχε πολλές ερωτικές συντρόφους και μεγάλη σεξουαλική εμπειρία. Οι γυναίκες από την άλλη, προέβαλαν μικρότερη σεξουαλική εμπειρία από αυτή που πραγματικά είχαν, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες αναφορικά με την καθώς πρέπει γυναίκα.


Υπάρχει λοιπόν, κάτι το ιδιαίτερο στο πεδίο της  σεξουαλικότητας που προκαλεί ανησυχία στους άνδρες και τις γυναίκες αναφορικά με το εάν ανταποκρίνονται, ή όχι στα σχετικά στερεότυπα.


Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 293 φοιτητές ηλικίας 18-25 ετών.


Οι ερευνητές  έδωσαν στους συμμετέχοντες ερωτήσεις για τις  συμπεριφορές που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, ή τα χαρακτηριστικά του φύλου και τους ζήτησαν να τις απαντήσουν ενώ πίστευαν ότι είναι συνδεδεμένοι με μια συσκευή ανίχνευσης ψεύδους. Οι συμμετέχοντες  συμπλήρωσαν λοιπόν ένα ερωτηματολόγιο και απάντησαν πόσο συχνά ενδίδουν σε  124 διαφορετικές συμπεριφορές. Μια προηγούμενη μελέτη είχε διακρίνει τις συμπεριλαμβανόμενες συμπεριφορές ως τυπικά ανδρικές, όπως είναι η ένδυση με βρώμικα ρούχα και τυπικά γυναικείες, όπως είναι η απόκρυψη του αληθινού σωματικού βάρους. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μάλιστα απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, ενώ ήταν συνδεδεμένοι με μια συσκευή ανίχνευσης ψεύδους, η οποία όμως στην πραγματικότητα δε λειτουργούσε. Οι υπόλοιποι συνδέθηκαν στη συσκευή πριν από την έναρξη της μελέτης , η οποία υποτίθεται ότι θα μετρούσε το άγχος τους, αλλά η σύνδεση αφαιρέθηκε πριν ξεκινήσουν να απαντούν στις ερωτήσεις.


Σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες έτειναν να συμπεριφέρονται όπως ήταν αναμενόμενο ανάλογα με το φύλο τους. Οι γυναίκες ανέφεραν περισσότερες τυπικά γυναικείες συμπεριφορές και οι άνδρες περισσότερες τυπικά ανδρικές συμπεριφορές, ανεξάρτητα με το εάν ήταν συνδεδεμένοι στη συσκευή, ή όχι. Αναφορικά με τις συμπεριφορές που δε σχετίζονταν με τη σεξουαλικότητα, οι συμμετέχοντες δε φάνηκε να αισθάνθηκαν καμία επιπρόσθετη πίεση ώστε να απαντήσουν σύμφωνα με τα στερεότυπικα χαρακτηριστικά του φύλου τους.


Όταν όμως ερωτήθηκαν σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά τα ευρήματα ήταν διαφορετικά. Οι άνδρες όταν δεν ήταν συνδεδεμένοι στη συσκευή ανίχνευσης ψεύδους δήλωναν μεγαλύτερο αριθμό προηγούμενων σεξουαλικών συντρόφων και μικρότερο όταν ήταν συνδεδεμένοι. Οι γυναίκες από την άλλη ανέφεραν λιγότερους προηγούμενους σεξουαλικούς συντρόφους όταν δεν ήταν συνδεδεμένες με τη συσκευή και περισσότερους όταν ήταν. Παρόμοιο ήταν το μοτίβο των απαντήσεων στην ερώτηση εάν είχαν προηγούμενη σεξουαλική εμπειρία.


Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ένα προηγούμενο εύρημα, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες ανέφεραν μικρότερο αριθμό ερωτικών συντρόφων, σε σύγκριση με τους άνδρες όταν δεν ήταν συνδεδεμένες με συσκευή ανίχνευσης ψεύδους, αλλά όταν ήταν συνδεδεμένες ο αριθμός των προηγούμενων συντρόφων έτεινε να είναι ίδιος για τα δύο φύλα.


Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν πως η κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στην τελευταία δεκαετία και οι διαφορές στη σεξουαλική συμπεριφορά των δύο φύλων ολοένα και λιγοστεύουν.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X