Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προτείνουν Χαράτσι Νο 2!
Προτείνουν Χαράτσι Νο 2!  thumbnail

Προτείνουν Χαράτσι Νο 2!

Την επιβολή τέλους, ύψους 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να καλυφθεί το χρέος του λογαριασμού ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) με υπόμνημά της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για την κάλυψη του ανοίγματος του λογαριασμού.


Σημειώνεται ότι το συσσωρευμένο χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και μετά την πρόσφατη αύξηση του τέλους ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που ήδη πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος, μέσω των λογαριασμών, αναμένεται να διαμορφωθεί, στα τέλη του 2014, στα 665 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που αποφάσισε την τελευταία αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 60 % (μέσος όρος) ή 118% για την οικιακή χρήση, σημείωνε στην απόφασή της ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί και καλούσε όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.


Η εναλλακτική πρόταση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την απόσβεση του χρέους είναι να προστεθεί στο Δημόσιο χρέος της χώρας, δηλαδή να ανακεφαλαιοποιηθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τιτλοποίηση του χρέους και κάλυψη των τίτλων που θα εκδοθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).


Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι, με τα σημερινά δεδομένα, ο λογαριασμός παρουσιάζει λειτουργικό πλεόνασμα με επιβολή μίας μέσης εισφοράς της τάξης του 10% μόνο στα φωτοβολταϊκά (εδάφους και στέγης).


Αναφέρει επίσης ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του λογαριασμού, αλλά αντίθετα το επιδοτεί. "Επομένως, κάθε ιδέα ή σκέψη για διατήρηση ή επέκταση, με οποιοδήποτε τρόπο, της εισφοράς που βαρύνει τα αιολικά πάρκα, στερείται λογικής και πραγματικής οικονομικής βάσης", καταλήγει η ΕΛΕΤΑΕΝ.


Πηγή: www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X