Αρχική / Υγεία / Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις φαγούρα;
Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις φαγούρα;  thumbnail

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις φαγούρα;

Όταν λέμε κνίδωση αναφερόμαστε στον δερματικό ερεθισμό ή "κοκκινίλες" που εμφανίζονται ξαφνικά και διάχυτα σε όλο το σώμα ή μέρος αυτού. Η κνλιδωση συνοδεύεται από έντονο αίσθημα κνησμού δηλαδή φαγούρας.


 Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου.


Είναι μια κατάσταση αντιαισθητική και πολύ ενοχλητική αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο. Ο δερματικός αυτός ερεθισμός είναι χαρακτηριστικός των αλλεργικών καταστάσεων. Ο οργανισμός αντιδρά με κόκκινα σημάδια είτε σε όλο το σώμα όταν έχει προηγηθεί λήψη χαλασμένης τροφής ή ποτού ,είτε σε περιοχές όταν έχει προηγηθεί επαφή με χημικές ουσίες όπως είναι καλλυντικά,αρώματα,σαπούνια, ζώνες,υφάσματα,απορυπαντικά,φάρμακα και υλικά εν γένει που προκαλούν αυτη την εξωτερική δερματική αντίδραση.


 


Καλό θα ήταν στο φαρμακείο του σπιτιού ή του αυτοκινήτου μας να υπάρχει πρόχειρο ένα σκέυασμα με αντισταμινικό.Αυτό θα βοηθήσει στην ύφεση του κνησμού-φαγούρας άμεσα. Το αντισταμινικό μπορεί να είναι σε μορφή αλοιφής,χαπιού,υπόθετου ή σιροπιού για τα παιδιά. Αποτελεσματικά είναι επίσης διάφορα νέα σκευάσματα με βάση την κορτιζόνη, αλλά θέλουν προσοχή στην χρήση και μετά από οδηγία γιατρού. Τα αντισταμινικά επίσης θα πρεπει να αποφευγονται από τους οδηγούς ή άτομα που χειρίζονται μηχανήματα διότι προκαλούν υπνηλία.


 


Η κνίδωση χάνεται το ίδιο γρήγορα όπως γρήγορα εμφανίζεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ηρεμήσει η φαγούρα με αντισταμινικό. Δεν επανέρχεται όταν αποφύγουμε τον ερεθιστικό παράγοντα (τροφή,ύφασμα,χημική ουσία κλπ).


 


Στην περίπτωση όμως που εκτός από δερματικός ερεθισμός και κνησμός υπάρχει και δυσκολία στην αναπνοή τότε πρόκειται για μια άλλη κατάσταση για την οποία πρέπει να απευθυνθούμε στο κοντινότερο νοσοκομείο. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X