Αρχική / Υγεία / Επιληψία: Τι την προκαλεί και πώς θεραπεύεται;
Επιληψία: Τι την προκαλεί και πώς θεραπεύεται;  thumbnail

Επιληψία: Τι την προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή της ηλεκτροχημικής λειτουργίας του εγκεφάλου  κατά τη διάρκεια της οποίας μια ομάδα νευρώνων εκφορτίζεται χωρίς ουσιαστικό σκοπό.


Η κλινική εκδήλωση της επιληπτικής κρίσης εξαρτάται από την λειτουργία των νευρώνων που συμμετέχουν στη διαταραχή.


Αν η διαταραχή αυτή αφορά όλο τον εγκέφαλο τότε ο ασθενής εμφανίζει απώλεια συνείδησης και πολύ συχνά γενικευμένους τονικοκλονικούς σπασμούς.


Ποιος επηρεάζεται από την επιληψία;


Η επιληψία είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση, που επηρεάζει 0,5% έως 1% του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιληψία και περίπου το 9% των Αμερικανών θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά στη διάρκεια της ζωής τους.


Τι προκαλεί την επιληψία;


Η επιληψία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής ηλεκτρικής δραστηριότητας που προέρχεται από τον εγκέφαλο. Τα κύτταρα του εγκεφάλου επικοινωνούν με την αποστολή ηλεκτρικών σημάτων με μεθοδευμένο σχέδιο. Στην επιληψία, αυτά τα ηλεκτρικά σήματα  γίνονται ανώμαλα, και δημιουργούνται οι κρίσεις.


Τύποι επιληψίας


Οι ασθενείς με επιληψία μπορεί να εμφανίσουν περισσότερα από ένα είδη κρίσης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κρίσεις είναι μόνο τα συμπτώματα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο νευρολόγος σας να διαγνώσει τον τύπο της επιληψίας.


Επιπλοκές


Πολλοί από τους ασθενείς που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές στη συμπεριφορά καθώς και ευερεθιστότητα. Επίσης υπάρχει περίπτωση τραυματισμού του ασθενούς κατα την διάρκεια μιας κρίσης.


Πώς θεραπεύεται η επιληψία;


Η πλειοψηφία των επιληπτικών κρίσεων ελέγχονται μέσω της θεραπείας φαρμάκου. Η διατροφή μπορεί επίσης να φέρει αποτελέσματα σε συνδυασμό με την χρήση φαρμάκων.


Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες τα φάρμακα και η διατροφή δεν έχουν κάποιο αποτελέσματα, τότε μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να καταφύγει στην χειρουργική επέμβαση. Το είδος της συνταγογραφούμενης θεραπεία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας των κρίσεων, καθώς και την ηλικία του ατόμου, τη γενική υγεία, και το ιατρικό ιστορικό.


Μια ακριβής διάγνωση του τύπου της επιληψίας είναι επίσης κρίσιμη για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας. Σε κάποιες ‘δύσκολες’ περιπτώσεις συνιστάται νευροχειρουργική αντιμετώπιση ή τοποθέτηση ειδικού βηματοδότη.


Για την σωστότερη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε νευρολόγο καθώς  κάθε ασθενής αποτελεί διαφορετική περίπτωση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X