Αρχική / News (old articles) / Το αίμα 'δείχνει' πόσο πλούσιοι είστε
Το αίμα 'δείχνει' πόσο πλούσιοι είστε thumbnail

Το αίμα 'δείχνει' πόσο πλούσιοι είστε

Πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν ένα τρόπο να συσχετίζουν τον πλούτο ενός ανθρώπου με συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο αίμα του. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μερικές ουσίες εμφανίζονται αυξημένες στον οργανισμό, ανάλογα με το επίπεδο του εισοδήματος κάποιου. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιβαλλοντικό περιοδικό "Environmental International", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", συσχέτισαν το επίπεδο 179 χημικών ουσιών στο σώμα (με βάση δείγματα ούρων και αίματος από 22.000 περίπου άτομα) με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο αυτών των ατόμων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν εννέα ουσίες που φαίνεται κατά κύριο λόγο να αυξάνονται σε ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα και ανώτερη θέση στην κοινωνία. Οι ουσίες περιλαμβάνουν το αρσενικό και τον υδράργυρο (υπάρχουν στα ψάρια και στα θαλασσινά), το θάλλιο, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ, τη βενζοφενόνη-3 (υπάρχει στα αντιηλιακά) και τις μονοφθαλικές ενώσεις (χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, σαμπουάν κ.ά.).
Αντίθετα, άλλες ουσίες όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, που συνήθως σχετίζονται με τη βαριά βιομηχανία, βρίσκονται συχνότερα στο αίμα των φτωχότερων ανθρώπων, στους οποίους επίσης είναι αυξημένες ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
"Διαπιστώσαμε ότι οι χημικές ουσίες συγκεντρώνονται στον καθένα, όμως το επίπεδο μερικών από αυτές εξαρτάται από τον πλούτο καθενός. Βρήκαμε ότι η συγκέντρωση 18 χημικών ουσιών συσχετίζεται στενά με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής", δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση εν μέρει οφείλεται στο διαφορετικό είδος της διατροφής, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το εισόδημα κάποιου. Για παράδειγμα, οι πιο εύποροι τρώνε συχνότερα ψάρια και θαλασσινά, οπότε αυξάνουν στο αίμα τους συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος.
Από την άλλη, όπως είπε η ερευνήτρια, το κάπνισμα, που αποτελεί συχνότερη συνήθεια των πιο φτωχών, αφήνει τα δικά του χημικά ίχνη στο αίμα, όπως το κάδμιο και τον μόλυβδο. Επισήμανε ακόμα ότι σήμερα κυριαρχεί η άποψη πως οι άνθρωποι κοντά στο κατώφλι της φτώχειας κινδυνεύουν περισσότερο από τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στο αίμα τους, όμως, όπως επισήμανε, "η νέα έρευνά μας δείχνει ότι όλοι -και όχι μόνο οι φτωχοί- θα έπρεπε να ανησυχούν για τη χημική επιβάρυνση του οργανισμού τους".

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X