Αρχική / Υγεία / Ρινορραγία : τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει
Ρινορραγία : τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει thumbnail

Ρινορραγία : τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει

 


Η ρινορραγία δεν είναι ανησυχητική κατάσταση αν και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.Προκαλείται από το σπάσιμο μιας μικρής φλέβας του ρινικού βλεννογόνου που αποτέλεσμα έχει την αιμορραγία από τη μύτη.


 


 Γράφει η Ευπραξία Πιπίνη, Αναισθησιολόγος και Διευθύντρια του Ιατρείου Πόνου


 


Στην περίπτωση αυτή ΔΕΝ πρέπει να γέρνουμε το κεφάλι προς τα πίσω ,αντίθετα με όσα πιστεύεται και γίνεται, γιατί έτσι το αίμα κυλάει στο λαιμό και δεν είναι σωστό να πηγαίνει στο στομάχι. 


Η σωστή θέση είναι η καθιστή με την πλάτη ίσια ή ελάχιστα γυρτή προς τα εμπρός.Το μέτωπο,ο αυχένας και οι κρόταφοι καλό είναι να βρέχονται με μια κρύα κομπρέσσα.Αυτό δεν είναι απόλυτα απαραίτητο αλλά βοηθάει.


Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση παγοκύστης ή κρύας κομπρέσσας στη βάση της μύτης και ένα κομμάτι βαμβάκι στο ρουθούνι που αιμορραγεί με ελαφρά εξωτερική πίεση. Στις ομαλές ρινορραγίες ένα κομμάτι βαμβάκι συμβάλλει αποτελεσματικά στο σταμάτημα της αιμορραγίας.Καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθεί το απλό υδρόφιλο βαμβάκι γιατί το αιμοστατικό ξεφτάει.


Στο μεταξύ η αναπνοή γίνεται από το στόμα.Φράζοντας το ένα ρουθούνι και αναπνέοντας από το στόμα σε λίγα λεπτά η ρινορραγία στο πίσω μέρος της μύτης σταματάει.


 


Αν επιμένει όμως πρέπει να γεμίσουμε το ρουθούνι με γάζα ενός μέτρου σχεδόν (ταμπονάρισμα). Όταν είναι πιο σοβαρή και ανησυχητική η αιμορραγία τότε πρέπει να κληθεί γιατρός ή να μεταφερθούμε σε σταθμό πρώτων βοηθειών.Οι γάζες και το βαμβάκι δεν πρέπει να λείπουν από το φαρμακείο του σπιτιού ή του αυτοκινήτου.


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X