Αρχική / Πρέπει το ζευγάρι να κάνει χώρια διακοπές;
Πρέπει το ζευγάρι να κάνει χώρια διακοπές; thumbnail

Πρέπει το ζευγάρι να κάνει χώρια διακοπές;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Είμαι σε σχέση εδώ και 2 χρόνια. Ενώ τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια κάναμε μαζί διακοπές και περάσαμε πολύ όμορφα, έτος ο σύντροφός μου μου είπε ότι θέλει να κάνει διακοπές μαζί με δυο φίλους του. Τον ρώτησα γιατί και μου εξήγησε ότι έχει ανάγκη να το κάνει και του έχει λείψει πολύ. Αν θέλω μου είπε μπορούμε να πάμε κάπου μαζί την δεύτερη εβδομάδα της άδειάς του. Αρχικά δέχτηκα αλλά στη συνέχεια άρχισα να σκέφτομαι άσχημα πράγματα, όπως το ότι μπορεί να τον έχω κουράσει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Ακόμα και το ενδεχόμενο της απιστίας σκέφτομαι. Και αν εκεί που πάει παρασυρθεί; Εδώ και μερικές μέρες που κάναμε την κουβέντα, το καλοκαίρι μου έχει μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη. Θα ήθελα μια συμβουλή από τους ειδικούς σας. Ευχαριστώ πολύ, Έλενα. 


Απευθύναμε το ερώτημά σας στη συνεργάτιδά μας, ψυχολόγο- ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαριέτα Πεπελάση. Ελπίζουμε οι πληροφορίες που μας έδωσε να σας φανούν χρήσιμες. Oι χωριστές διακοπές είναι θέμα εμπιστοσύνης στο ζευγάρι. Δείχνει κατά πόσο μια σχέση είναι δυνατή και αντέχει ένα στιγμιαίο χωρισμό ή κρέμεται σε μια κλωστούλα και δεν μπορεί να το αντέξει. 


Οι χωριστές διακοπές είναι μια ευκαιρία να απολαύσει ο καθένας την αυτονομία του, τους φίλους του ή τις φίλες του, έχοντας επαφή όμως παράλληλα με το σύντροφό του στο τηλέφωνο. Δίνουν την αίσθηση στους συντρόφους   ότι δεν είναι αιχμάλωτοι στη σχέση.


Τι συμβαίνει όμως όταν δεν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και οι σσύντροφοι είναι εξαιρετικά ανασφαλείς; 


Τότε το εγχείρημα μπορεί να αποβεί ολέθριο.  Επομένως εκεί, θα πρέπει το ζευγάρι να σκεφτεί ποια είναι η ποιότητα της σχέσης στην οποία βρίσκεται. Αν είναι μια καλή σχέση ας το επιχειρήσουν. Αν δεν είναι καλή η σχέση και νιώθουν ότι πρέπει να δουλέψουν πάνω σε αυτή ίσως είναι καλύτερα να μην πάρουν το ρίσκο. 


Η ανασφάλεια δεν σημαίνει πάντα ότι η σχέση βαδίζει προς χωρισμό ή ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να διορθωθούν. Πολλές φορές έχουμε να κάνουμε με έναν ανασφαλή σύντροφο: Μπορεί να έχεις μια πολύ καλή σχέση στη καθημερινότητα  αλλά να μη μπορεί να αντέξει την απόσταση. Μπορεί ο σύντροφος  να είναι φοβισμένος να νιώθει συχνά απειλή σαν προσωπικότητα και να εκφράζει αυτή την απειλή και στη σχέση του. Αν όμως αυτή η συμπεριφορά πνίγει τον άλλον, τότε πρέπει να το συζητήσει και να πει: «ξέρεις και εγώ δεν μπορώ τις δικές σου ανασφάλειες θέλω και εγώ  να βγω με τους φίλους μου να δω τις φίλες μου».


Εάν έχετε μια καλή σχέση και το αγόρι ή το κορίτσι , δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, μακριά από το σύντροφό του,ίσως να γίνουν κάποιες μικρές θυσίες ή υποχωρήσεις και από τις δυο μεριές και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. 


Σε ένα παντρεμένο ζευγάρι είναι ακόμα πιο συχνή η ανάγκη να κάνουν χώρια διακοπές αν έχουν παιδιά. Πολλές φορές πρέπει να πάνε χωριστά προκειμένου τα παιδιά να έχουν περισσότερο χρόνο στη φύση , στην εξοχή. Ας πούμε 15 μέρες συναντιούνται σαν οικογένεια και έπειτα μια βδομάδα ο ένας γονιός με τα παιδιά και μια ο άλλος. Είναι κάτι που συμβαίνει λοιπόν, στη πορεία του κοινού βίου ακόμα και μετά το γάμο.  


Η επιθυμία για απόσταση σημαίνει απιστία; 


Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να εξετάζουμε σε αυτές τις περιπτώσις είναι οι συνήθειες που προυπήρχαν της ανακοίνωσης των χωριστών διακοπών. Τι εννοώ. Μια γυναίκα ξέρει αν ο άνδρας της είναι ο τύπος που του αρέσει να πηγαίνει διακοπές μοναχικές ή αν προτιμά ξεκούραση με τους φίλους του. Επειδή ένα ζευγάρι είναι σε σχέση ή παντρεύεται δε σημαίνει ότι καταργούνται αυτόματα κάποιες συνήθειες. Η ξαφνική αλλαγή μπορεί να σημαίνει απιστία αλλά όχι πάντα. 


Μπορεί ένας άνδρας ή και  μια γυναίκα να θέλει απλά θέλει να ζήσει 5-6 μέρες μόνος του με τον εαυτό του. Να ξυπνάει ότι ώρα θέλει, να τρώει ότι θέλει. Να μην έχει την ευθύνη του άλλου.  Μπορεί να είναι πάρα πολύ καλές οι προθέσεις του. 


Τι πρέπει να κάνουμε; 


Άσχετα με τη μοναχικότητα τα χαρτιά πρέπει να  είναι ανοικτά , δηλαδή ξέρει ο άλλος, που θα πάει, το ξενοδοχείο που θα μείνει ή το σπίτι και να έχει το ελευθερο οποια στιγμή νιώθει  ότι στεναχωριέται που έχει μείνει πίσω να παει να βρει το σύντροφό του να υπάρχει αυτή η ελευθερία. 


Αν οι προθέσεις κρύβουν κάτι, συνήθως περπατάμε σε θολά νερά. Δηλαδή, "δεν ξέρω που θα πάω, θα δω που θα με βγάλει το καράβι". Δεν υπάρχει σταθερότης και αρχίζει μια θολούρα.  Εκεί τα πράγματα σε βάζουν σε ανησυχία. Αν όμως τα χαρτιά είναι καθαρά μια γυναίκα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X