Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Νέα μέθοδος αντισύλληψης για… άνδρες!
Νέα μέθοδος αντισύλληψης για... άνδρες! thumbnail

Νέα μέθοδος αντισύλληψης για… άνδρες!

Νέα αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης για τους άνδρες


Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι περίπου το 89% των ανδρών που χρησιμοποιούν ένα νέο συνδυασμό ορμονών σε μορφή τζελ που απορροφάται από το δέρμα, έχουν πολύ μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων στο σπέρμα τους. Το τζελ αυτό περιέχει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και μια νέα συνθετική προγεστίνη που ονομάζεται νεστορόνη (Nestorone).


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.


Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η νεστορόνη και η τεστοστερόνη χορηγούνται συνδυαστικά σε μορφή τζελ που εφαρμόζεται στο δέρμα,  σε επαρκή επίπεδα ώστε να καταστείλλουν την παραγωγή των σπερματοζωαρίων. Παράλληλα, τονίζουν ότι οι άνδρες μπορούν να εφαρμόζουν το τζελ μόνοι τους στο σπίτι σε αντίθεση με τις ενέσεις, ή τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται από επαγγελματία υγείας.


Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα των ανδρικών αντισυλληπτικών μεθόδων που συνδύαζαν την τεστοστερόνη με την προγεστίνη, χρησιμοποίησαν χάπια προγεστίνης, εμφυτεύματα, ή ενέσεις.


Στους άνδρες η προγεστίνη αυξάνει την αντισυλληπτική δράση της τεστοστερόνης. Τόσο η τεστοστερόνη, όσο και η προγεστίνη συνεργάζονται για την καταστολή των ορμονών αναπαραγωγής, ελέγχοντας με τον τρόπο αυτό την παραγωγή σπέρματος. Αντιθέτως όμως με τις προγεστίνες που χρησιμοποιήθηκαν στις προηγούμενες μελέτες , η νεστορόνη δεν έχει ανδρογονική δράση. Η ανδρογονική δράση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως είναι η ακμή και οι αλλαγές στην «καλή» και την «κακή» χοληστερόλη.


Στην προκαταρτική μελέτη οι ερευνητές χώρισαν με τυχαίο τρόπο 99 υγιείς άνδρες σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη χορηγήθηκε ένα τζελ που περιείχε 10 gr. τεστοστερόνης σε συνδυασμό με ψευδοφάρμακο (placebo), στη δεύτερη χορηγήθηκε ένα τζελ  που περιείχε την τεστοστερόνη σε συνδυασμό με 8 mg νεστορόνης και στη τρίτη ένα τζελ με την ίδια ποσότητα τεστοστερόνης και 12 mg νεστορόνης.


Από τους 99, οι 56 άνδρες ολοκλήρωσαν τουλάχιστον 20 εβδομάδες θεραπείας και εισάχθηκαν στο πρωτόκολλο της μελέτης. Μόνο το 23% των ανδρών που έλαβαν μόνο τεστοστερόνη, βρέθηκε να έχει συγκέντρωση σπερματοζωαρίων  λιγότερο από 1 εκατομμύριο ανά ml, η οποία σχετίζεται με χαμηλά ποσοστά κυήσεων. Για τα τζελ που περιείχαν συνδυασμό ορμονών, η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων έφτασε στο προαναφερόμενο επίπεδο στο 88-89% των ανδρών ανάλογα με τη δόση της προγεστίνης.


Επιπρόσθετα, η ολική απουσία σπερματοζωαρίων επιτεύχθηκε στο 23% των ανδρών που έλαβαν μόνο τεστοστερόνη, στο 78% της ομάδας που έλαβε τα 8 mg προγεστίνης και στο 69% της ομάδας  που έλαβε τα 12 mg.


Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός της τεστοστερόνης με την προγεστίνη έχει μικρό αριθμό παρενεργειών, αλλά τονίζουν την ανάγκη της περεταίρω διερεύνησης του, ως ανδρική αντισυλληπτική μέθοδο.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X