Αρχική / Υγεία / Τατουάζ με χένα: Μπορεί να είναι επικίνδυνο;
Τατουάζ με χένα: Μπορεί να είναι επικίνδυνο;  thumbnail

Τατουάζ με χένα: Μπορεί να είναι επικίνδυνο;

Τα προσωρινά τατουάζ από χένα δεν είναι τόσο αθώα όσο θέλουμε να πιστεύουμε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) αυτή δημοσιεύτηκε στo healthpress.gr..Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως επειδή το τατουάζ με χένα δεν είναι μόνιμο– κρατάει από 3 ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες- δεν είναι και επικίνδυνο για την υγεία μας. Ισχύει; Ας δούμε τι συμβουλεύει ο Ελληνικός Οργανισμος Φαρμάκων.


Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τατουάζ, η χένα γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος και δεν χρησιμοποιούνται βελόνες.  Παρατηρούνται όμως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο διαρκεί το ίδιο το τατουάζ. Τα δερματικά προβλήματα αρχίζουν αμέσως μετά το σχεδιασμό του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα.


Κάθε χρόνο τα τατουάζ από μαύρη χένα προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Στα πλαίσια της Επιτήρησης της Αγοράς για την προφύλαξη από βλάβες στην Υγεία από τατουάζ μαύρης χένας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  (Cosmetic Sector, Unit F3-G) συνέταξε σχετικό κείμενο με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τα ακόλουθα :


Το καλοκαίρι τα τατουάζ από μαύρη χένα συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία. Προσφέρονται στο κοινό κατά τις υπαίθριες φιέστες και στις τουριστικές περιοχές. Τα τατουάζ μαύρης χένας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις. Για  σοβαρά περιστατικά χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μόνιμη ζημιά στο δέρμα, αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, και ανάπτυξη πολυευαισθησίας, είναι οι μη αναστρέψιμες για το υπόλοιπο της ζωής ανεπιθύμητες συνέπειες του τατουάζ μαύρης χένας. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη είναι συχνό φαινόμενο μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χένας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες (3-12) μέρες. Η καλύτερη συμβουλή είναι να αποφεύγεται εντελώς το τατουάζ μαύρης χένας.


Τα χρώματα που προστίθενται στην πάστα χένας που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή στο δέρμα του τατουάζ μαύρης χένας ή του προσωρινού τατουάζ όπως λέγεται, ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών επεισοδίων στην υγεία. Πολλές από τις ουσίες αυτές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, χρόνιο ερεθισμό, ή εμφάνιση αλλεργίας σε ατοπικό στάδιο.


Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκάλων στο δέρμα που με τον καιρό επουλώνονται και εξαφανίζονται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα.


Κάποια άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία σε αυτές τις ουσίες και να αναπτύξουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα. Μιας και έχουν ευαισθητοποιηθεί δημιουργείται δια βίου ευπάθεια σε αυτές τις ουσίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται επίσης και σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στις βαφές μαλλιών.


 Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση από τατουάζ μαύρης χένας, έστω και αν μια αλλεργική εμφάνιση δεν είναι σαφές ότι προήλθε από αυτό καθαυτό το τατουάζ, εμφάνιση αλλεργίας μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση σε άλλα προϊόντα που επίσης περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές.


 Η αλλεργική αντίδραση σε δεύτερη έκθεση συχνά μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις η  εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή, ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν μερικές μέρες μετά την εφαρμογή του τατουάζ.


Μερικές φορές όπως έχει ήδη αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα το καουτσούκ, τον ιματισμό, τα παπούτσια και τις βαφές μαλλιών, στα οποία επίσης χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεση τους παρόμοια συστατικά όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα. Τέτοια ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία καθώς επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους και είναι πιθανό να έχει επίδραση στη καθημερινότητα τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή.


Τα προσωρινά αυτά τατουάζ που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ» είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία. Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι ψηλές συγκεντρώσεις πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις.


 Στις μέρες μας το κοκκινοκάστανο χρώμα που αφήνει στο δέρμα η φυσική χένα δεν είναι αρεστό σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ από μαύρη χένα που είναι  πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του κόσμου όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα τατουάζ μαύρης χένας.


Πώς  ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χένας από το τατουάζ μαύρης χένας;


Το χρώμα της πάστας με φυσική χένα κυμαίνεται από πράσινο καφέ μέχρι καφέ.


Αν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες / δημιουργοί των τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο) τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στη πάστα χρωστικές.


Ζητήστε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χένας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν οι καλλιτέχνες / δημιουργοί δεν είναι σε θέση να σας δώσουν ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν τους τότε αποφύγετε το.


Αν σας λεχθεί ότι μπορείτε να αφαιρέσετε τη πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χένα. Η φυσική χένα για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα. πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο.


Η συμβουλή είναι «αποφύγετε εντελώς» τα τατουάζ μαύρης χένας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X