Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Οι άνδρες δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν χάνουν τη γυναίκα τους
Οι άνδρες δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν χάνουν τη γυναίκα τους thumbnail

Οι άνδρες δεν μπορούν να επιβιώσουν όταν χάνουν τη γυναίκα τους

Πώς επηρεάζονται οι άνδρες και οι γυναίκες από το πένθος της απώλειας του συντρόφου τους;


Επειδή οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες είναι πιθανότερο να χάσουν το σύζυγο. Όμως το πένθος για την απώλεια της συζύγου είναι πιο σοβαρό για τους άνδρες κι έρευνα στην Καλιφόρνια μάς δείχνει πόσο σοβαρό είναι. Η έρευνα δεν υπολόγισε το ψυχολογικό και κοινωνικοοικονομικό φόρτο του πένθους. Αντιθέτως οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν άλλον αντίκτυπο του πένθους του συντρόφου, τη θνησιμότητα του συζύγου που επιβιώνει.


Από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνων 


Η έρευνα παρακολούθησε 12.522 παντρεμένους ανθρώπους για μια περίοδο μεταξύ 14 και 23 χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1.453 άνδρες και 3.294 γυναίκες έχασαν το σύντροφό τους. Εν συνεχεία, το 30% των χήρων πέθαναν οι ίδιοι, ενώ αντίστοιχα μόνο το 15% των γυναικών. Οι υγιείς άνδρες που έχασαν τη γυναίκα τους ήταν 2,1 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας σε σχέση με τους υγιείς άνδρες που δεν χήρεψαν. Για τους άνδρες με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, η χηρεία ώθησε το ποσοστό θανάτου 1,6 φορές. Ο κίνδυνος ήταν μέγιστος μεταξύ 7 και 12 μηνών μετά την απώλεια, όμως ο αυξημένος κίνδυνος παρέμενε για περισσότερο από δύο χρόνια. Ο Σαίξπηρ είχε δίκιο όταν έγραφε «θανάσιμη θλίψη».


Έρευνες από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνουν πως ο θάνατος συντρόφου αυξάνει τις πιθανότητες ασθένειας και ανικανότητας στο σύντροφο που μένει στη ζωή και πως οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι από τις γυναίκες. Ένας λόγος που οι χήροι τα πάνε τόσο άσχημα είναι πως η διατροφή κι άλλες υγιεινές συνήθειες χειροτερεύουν όταν οι άνδρες είναι μόνοι τους. Ακόμα κι η νοσηλεία της συζύγου είναι επικίνδυνη για την υγεία του συζύγου της. Άλλος ένας παράγοντας είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Μια έρευνα σε 1.667 άνδρες στη Βοστόνη συνέδεσε το θάνατο της συζύγου με την πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης, όμοια με την πτώση που συμβαίνει όταν περάσουν 10 χρόνια.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X