Αρχική / Υγεία / Είναι τελικά επικίνδυνη η επισκληρίδιος αναισθησία;
Είναι τελικά επικίνδυνη η επισκληρίδιος αναισθησία; thumbnail

Είναι τελικά επικίνδυνη η επισκληρίδιος αναισθησία;

Οι κίνδυνοι που φέρεται να προκαλούνται από την επισκληρίδιο αναισθησία και από τη ραχιαία αναισθησία σε γυναίκες κατά τον τοκετό ή σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι μάλλον υπερεκτιμημένοι, σύμφωνα με μελέτες.


Ερευνητές από το νοσοκομείο Royal United Hospital του Bath της Αγγλίας ανέλυσαν τις επιπλοκές από 700.000 ενέσεις αναισθησίας που γίνονται κάθε χρόνο.


Τα αποτελέματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος να προκληθεί κάποια βλάβη ανέρχεται σε μόλις 1 στις 23.000 εφαρμογές, δηλαδή 10 φορές λιγότερο από την αρχική εκτίμηση των επιστημόνων.


Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι σημαντικό οι ασθενείς να ενημερώνονται για τον κίνδυνο που ενέχει κάθε είδους αναισθησία.


Και στις δύο περιτώσεις αναισθησίας οι ενέσεις γίνονται στο κάτω μέρος της πλάτης μεταξύ των σπονδύλων και του υλικού που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό.


Μετά την χορήγηση του αναισθητικού τοπικά ένα αίσθημα μουδιάσματος δημιουργείται κάτω από την κοιλιακή χώρα.


Η ραχιαία αναισθησία χρησιμοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια εγχειρήσεων όπως επανατοποθέτηση γόνατος ή ισχίου.


Η ερευνητική ομάδα του Bath συγκέντρωσε δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρήκε ότι μόνο σε 13 με 30 περιτώσεις ασθενών προκλήθηκε μόνιμη βλάβη.


Οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να πουν με ακρίβεια τον αριθμό αυτών των ασθενών γιατί τα αίτια που προκάλεσαν την βλάβη δεν ήταν ξεκάθαρα.


Από αυτούς που υπέστησαν βλάβη, μεταξύ 5 – 13 έμειναν παράλυτοι και 3 – 6 έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει το British Journal of Anaesthesia.


Οι περισσότερες επιπλοκές χαρακτηρίστηκαν ως αναπόφευκτες δηλαδή σαν αποτέλεσμα της αντίδρασης του οργανισμού του ατόμου, παρά στον τρόπο που εφαρμόστηκε η αναισθησία.


Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μέλλουσες μητέρες ειδικά, δεν θα πρέπει να ανησυχούν τόσο καθώς ο κίνδυνος μια μόνιμης βλάβης βρέθηκε να είναι μικρότερη από 1 στις 80.000.


Ευπαθείς ομάδες


Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση εχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές γιατί είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και ανήκουν σε ευπαθείς ομόδες ασθενών.


Ο dr. Tim Cook, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και σύμβουλος αναισθησιολογίας στο νοσοκομείο, αναφέρει: " Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς"


Αλλά προσθέτει ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την χορήγηση και εφαρμογή αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας.


Ο Charlie McLaughlan, του Royal College του τμήματος Αναισθησιολογίας, αναφέρει: "Αυτά είναι καλά νέα. Δεν είχαμε ποτέ πρίν αξιόπιστα δεδομένα για τους κινδύνους που υπάρχουν"


"Νομίζω ότι οι ασθενείς πιθανόν να έχουν την εντύπωση ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που είναι στην πραγματικότητα και αυτό θα μπορούσε να τους αποτρέψει από την εφαρμογή αυτής της μεθόδου"

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X