Αρχική / Ψυχολογία / Αυτοπεποίθηση / Ψυχοθεραπεία: Αυξάνει την αυτοπεποίθηση ή μας κάνει πιο εγωιστές;
Ψυχοθεραπεία: Αυξάνει την αυτοπεποίθηση ή μας κάνει πιο εγωιστές;  thumbnail

Ψυχοθεραπεία: Αυξάνει την αυτοπεποίθηση ή μας κάνει πιο εγωιστές;

Η ψυχοθεραπεία τελικά κάνει καλό ή σε κάνει πιο εγωιστή;


Πριν μιλήσουμε για το αν η ψυχοθεραπεία σε κάνει εγωιστή ή όχι, καλό είναι να αποσαφηνίσουμε την έννοια του «εγωισμού».


Η ψυχική υγεία απαιτεί μια δυναμική ισορροπία μεταξύ του ΕΓΩ και του ΜΑΖΙ. Οι άνθρωποι χρειάζεται να φροντίζουν τον εαυτό τους και να καλύπτουν τις ατομικές τους ανάγκες αλλά δεν μπορούν να είναι καλά αν δεν είναι καλά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Γράφει η Λητώ Κατάκη, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.

Χρειάζονται δηλαδή μια συνεχή εξισορρόπηση μεταξύ ΕΓΩΙΣΜΟΥ και ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ.


Κάποιος που αποφασίζει να αποταθεί σε σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπευτή πιθανότατα έχει χάσει αυτή την ισορροπία. Πολλοί δυσκολεύονται να «ακούσουν» τις δικές τους ανάγκες και άρα χρειάζεται να γίνουν πιο «εγωιστές» και άλλοι πάλι δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί στο να «ακούνε» τις ανάγκες των άλλων και άρα χρειάζεται να αποκτήσουν περισσότερη ενσυναίσθηση.


Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αποφευχθεί η ενασχόληση με τον εαυτό σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, δεδομένου ότι η ΑΥΤΟπαρατήρηση και η ΑΥΤΟγνωσία είναι αναπόσπαστα στοιχεία της.


Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα μεμπτό. Μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να αποφασίσουν να αυξήσουν την ευαισθησία τους στις ανάγκες των αγαπημένων τους προσώπων ενώ άλλους να τους απενοχοποιήσει στο να δίνουν περισσότερο βάρος στις προσωπικές τους ανάγκες.


 Στα πλαίσια αυτής της άποψης περί ψυχοθεραπείας εμπίπτουν και σχόλια όπως τα παρακάτω:


 «Η μητέρα μου πήγε για ψυχοθεραπεία και χώρισε»


«Όποιος κάνει ψυχοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες να χωρίσει»


 Όπως οι περισσότεροι μύθοι έτσι και οι παραπάνω απόψεις φαινομενικά στηρίζονται από τα δεδομένα. Άλλωστε δεν είναι γεγονός ότι η μητέρα του συγκεκριμένου ανθρώπου πήγε σε ψυχολόγο και μετά χώρισε;


Όμως τα φαινόμενα συχνά απατούν! Αυτό που πιθανότατα συνέβη στην περίπτωση της μητέρας αυτής, είναι αυτό που στην έρευνα λέγεται «τρίτος παράγων», και είναι ότι υπάρχει ένα άλλο αίτιο που προκάλεσε ΚΑΙ την επίσκεψη στον ψυχολόγο ΚΑΙ το χωρισμό. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να πάει στον ψυχολόγο γιατί θέλει να χωρίσει και δυσκολεύεται να το αποφασίσει. Στην πρακτική μου ως ψυχολόγος είναι πολλές οι φορές που έχουν έρθει άνθρωποι συνειδητά ή ασυνείδητα για να τους βοηθήσω να χωρίσουν, να μου «αναθέσουν» το σύντροφο για τον οποίο ανησυχούν, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους αρκετά ώστε να φύγουν από ένα κακό γι’ αυτούς γάμο.


Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ψυχοθεραπεία βοήθησε στο να γίνουν πιο «εγωιστές»! Αλλά από αυτή την οπτική γωνία αυτό δε φαίνεται να είναι μειονέκτημα!


Αναρωτηθείτε λοιπόν, αν είστε αρκετά εγωιστές ΚΑΙ αρκετά ευαίσθητοι στις ανάγκες των αγαπημένων σας. Αν δε γεμίσετε τις μπαταρίες σας δε θα έχετε να δώσετε και στους άλλους!


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X