Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σαδομαζοχισμός: Πότε η ηδονή γίνεται ψυχιατρικό πρόβλημα;
Σαδομαζοχισμός: Πότε η ηδονή γίνεται ψυχιατρικό πρόβλημα;  thumbnail

Σαδομαζοχισμός: Πότε η ηδονή γίνεται ψυχιατρικό πρόβλημα;

Tι είναι ο σαδομαζοχισμός  (BDSM )


Ο σαδομαζοχισμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα  πρακτικών που συνήθως αφορούν παιχνίδια ρόλων  στα οποία ένα πρόσωπο αναλαμβάνει κυρίαρχο ρόλο και ένα άλλο πρόσωπο αναλαμβάνει έναν παθητικό  ρόλο.


Αυτές οι δραστηριότητες συχνά περιλαμβάνουν σωματικό περιορισμό, παιχνίδια εξουσίας,  ταπείνωση, και μερικές φορές, αλλά όχι πάντα, τον πόνο. Το άτομο που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο  ελέγχει τη δράση, ενώ το πρόσωπο στoν υποτακτικό ρόλο, παραδίδει στον κυρίαρχο τον έλεγχο. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια συγκεκριμένη προτίμηση για να παίξουν έναν ρόλο ενώ κάποιοι άλλοι αρέσκονται στο να αλλάζουν ρόλους.


Είναι υγιές;


Αν και η πρακτική του σαδομαζοχισμού θεωρείται ακόμα ως κοινωνικό ταμπού (Bezreh, Weinberg, και Edgar, 2012), η πρόσφατη δημοτικότητα του βιβλίου « Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι μιας αυξανόμενης αποδοχής του.  


Παρολαυτά, όσα επαγγέλματα έχουν να κάνουν με την υγεία, ακόμα βλέπουν το σαδομαζοχισμό ως μια διαστραμένη πρακτική . οι πιο πολλοί άνθρωποι πιστεύουν για τους σαδομαζοχιστές ότι πρόκειται για άτομα με ψυχολογικά προβλήματα κυρίως σεξουαλικής φύσης ή ακόμα και ότι ενεργούνε κατά αυτό τον τρόπο γιατί ίσως να είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο παρελθόν .


Ωστόσο,  κάποιες έρευνες που έγιναν στην Αυστραλία, έδειξαν ότι αυτές οι υποθέσεις ίσως και να μην είναι τόσο αληθινές.Στην έρευνα που έγινε , διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν κάνει κάτι σαδομαζοχιστικό το προηγούμενος έτος, δεν είχαν περισσότερα σεξουαλικά προβλήματα από τους άλλους.  (Richters , De Visser, Rissel, Grulich, & Smith, 2008).


Oμως, για να είμαστε δίκαιοι , η τρέχουσα έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών, θεωρεί το σαδισμό και το μαζοχισμό, ως ψυχικές διαταραχές εάν προκαλούν στο άτομο  σημαντική δυσφορία ή  έχει εμπλακεί ένα άτομο που δεν έχει συναινέσει.  Έτσι ο σαδομαζοχισμός όταν ασκείται μεταξύ δυο συναινούντων προσώπων που είναι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν δεν θεωρεται ως  παθολογική διαταραχή.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X