Αρχική / More / Βιβλία / Το καλύτερο βιβλίο αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη;
Το καλύτερο βιβλίο αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη;  thumbnail

Το καλύτερο βιβλίο αυτοβοήθειας για την κατάθλιψη;

Νέα μελέτη στη Μ. Βρετανία τεκμηριώνει τα πολύ καλά αποτελέσματα που προσφέρει ένα πρόγραμμα αυτο-βοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, το οποίο βασίζεται σε εγκεκριμένα βιβλία. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το “Σκέφτομαι άρα αισθάνομαι” των Greenberger & Padesky (Mind over Mood).

 

Γράφει ο Ψυχίατρος, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής Πέτρος Σκαπινάκης
 

Το σημαντικό στοιχείο που προσθέτει η νέα μελέτη είναι η συμπλήρωση του βιβλίου με 3 ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με κάποιον λειτουργό ψυχικής υγείας, οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση και εφαρμογή αυτών που λέγονται στο βιβλίο.

Έχοντας εφαρμόσει αρκετά συχνά αυτή την τεχνική, μπορώ και εγώ να επιβεβαιώσω ότι η “καθοδηγούμενη αυτο-θεραπεία” αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση, ιδιαίτερα εκεί που λείπουν οι υποδομές (π.χ. απομακρυσμένα μέρη, νησιά κλπ) ή και εκεί όπου τίθενται θέματα κόστους (καθώς είναι μια “φθηνή” θεραπεία) ή δυσκολίας στην προσέγγιση λόγω του στίγματος. Το μειονέκτημα είναι φυσικά ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι για όλον τον κόσμο και χρειάζεται σωστή και προσεκτική επιλογή των ασθενών.


Στην μελέτη πάντως, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Plos One, πολλοί από τους ασθενείς χρησιμοποιούσαν επίσης και αντικαταθλιπτικά (άρα οι δυο θεραπείες δεν είναι ασύμβατες), αλλά εκείνοι που ασχολήθηκαν με την αυτο-βοήθεια τα πήγαν καλύτερα μακροπρόθεσμα.


Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα η οποία μαστίζεται από κρίση και έχει ανάγκη αποτελεσματικών θεραπειών με χαμηλό κόστος για την διαχείριση του stress και της κατάθλιψης.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X