Αρχική / Διάφορα (old articles) / To μουσείο του Λούβρου έγινε 220 ετών
To μουσείο του Λούβρου έγινε 220 ετών thumbnail

To μουσείο του Λούβρου έγινε 220 ετών

Σαν σήμερα πριν το 1793, το ιστορικό μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό. Σήμερα, 220 χρόνια μετά διαθέτει μία από τις πλουσιότερες μουσειακές συλλογές στον κόσμο, μεταξύ των οποίων τη διάσημη Μόνα Λίζα, τη Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου.


Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του βασιλικού παλατιού που ξεκίνησε να κατασκευάζει το1546 ο βασιλιάς Φραγκίσκος Α' στη θέση ενός φρουρίου του 12ου αιώνα που είχε φτιάξει ο βασιλιάς Φίλιππος Β'. Ωστόσο δεν πρόλαβε να δει το παλάτι ολοκληρωμένο και η κατασκευή του συνεχίστηκε μετά το θάνατο του Φραγκίσκου και κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου Β' και του Κάρολου Θ', υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Πιερ Λεσκό


Παρόλο που αρχικά προοριζόταν για βασιλική κατοικία, μετά τη Γαλλική επανάσταση του 1789, η επαναστατική κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε το 1793 να ανοίξει το Λούβρο για τους πολίτες και να το μετατρέψει σε δημόσιο μουσείο.


Το μουσείο διαθέτει μία τεράστια συλλογή έργων που καλύπτουν 11.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Η συλλογή του Λούβρου μεγάλωσε επί Ναπολέοντα, με το γαλλικό στρατό να λεηλατεί τους αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς των περιοχών και των λαών που κατακτούσε.


Το μεγαλύτερο κομμάτι από τα λάφυρα επιστράφηκαν μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, ωστόσο η σημερινή συλλογή αιγυπτιακής τέχνης του μουσείου καθώς και άλλα τμήματα χρωστούν πολλά στις κατακτήσεις του Ναπολέοντα.


Τον 19ο αιώνα, προστέθηκαν δύο νέες πτέρυγες στο μουσείο, ενώ το κτιριακό συγκρότημα του Λούβρου ολοκληρώθηκε το 1857, στη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Γ'.
Πηγή: www.iefimerida.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X