Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Οδηγός: Πώς να οργανώσεις το τέλειο παιδικό πάρτυ!
Οδηγός: Πώς να οργανώσεις το τέλειο παιδικό πάρτυ! thumbnail

Οδηγός: Πώς να οργανώσεις το τέλειο παιδικό πάρτυ!

Ένα τέλειο παιδικό πάρτι δε χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο που απαιτεί είναι κέφι, φαντασία και καλή οργάνωση. Εξάλλου, η μεγάλη χαρά που θα βλέπετε ζωγραφισμένη στο προσωπάκι του μικρού σας, το ξάναμμα της ανυπομονησίας, οι χαρούμενες φωνούλες του αξίζουν κάθε αναστάτωση που θα υποστεί το σπίτι και όλα τα μπελαλίδικα μεθεόρτια συμμαζέματα.


 


Στα πάρτι λέμε ναι! Γιατί θα χαρίσει στο μικρό σας όμορφες αναμνήσεις, πολύτιμες οικογενειακές στιγμές, χαρούμενες φιλικές συντροφιές που θα "χαραχτούν" στη μνήμη του και θα το ακολουθούν σε όλο το ταξίδι της ζωής του.


Θα σας χαρίσει επίσης την πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστείτε όλοι μαζί ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, ξενοιασιάς, διασκέδασης, κάνοντας ένα διάλειμμα από την καθημερινή ρουτίνα. Θα του προσφέρετε μια ακόμα θετική εμπειρία που θα το βοηθήσει να καλλιεργήσει τις φιλίες του, να αυξήσει την κοινωνικότητά του.


 


Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: με αφορμή το πάρτι κι εσείς θα γνωρίσετε τους γονείς των παιδιών που συναναστρέφεται το μικρό σας στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο.


Ψάχνοντας αφορμή…


Τα γενέθλια, η ονομαστική γιορτή, οι σχολικές αργίες, το πρώτο δοντάκι που έπεσε, η νίκη της ομάδας της τάξης του, η γνωριμία με νέους συμμαθητές, όλα προσφέρουν εξαιρετικές αφορμές για αξέχαστα πάρτι, που θα κάνουν τα ματάκια του να λάμπουν από χαρά.


Ποιους και πόσους θα καλέσετε


Πριν φτιάξετε τη λίστα με τους καλεσμένους σας, σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού, το πόσο άνετα αισθάνεται και πώς συμπεριφέρεται όταν είναι μαζί με πολλά παιδάκια, ποιους φίλους του επιθυμεί πρώτα απ’ όλους και "δικαιωματικά" το ίδιο να καλέσει, αλλά και πόσους καλεσμένους μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι σας ή ο χώρος που έχετε επιλέξει να γίνει το πάρτι.


Πολλοί πιστεύουν ότι ο ιδανικός αριθμός καλεσμένων σε ένα παιδικό πάρτι είναι όσα τα χρόνια του μικρού εορτάζοντα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κανόνας που ισχύει για όλα τα παιδάκια.


Αυτό όμως που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας για να έχει επιτυχία το πάρτι είναι το να υπάρχει άπλετος χώρος για να κινούνται και να παίζουν τα παιδιά είτε στο παιδικό δωμάτιο είτε στο σαλόνι, χωριστά όμως από τους ενήλικους καλεσμένους -υπολογίστε ότι θα συνοδεύει τουλάχιστον ένας κάθε παιδί- που μπορεί εκείνες τις ώρες να συζητούν, να καπνίζουν κλπ. Γι αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να καλέσετε λιγότερους απ’ όσους θα επιθυμούσατε.


Έτσι, λοιπόν, εάν ο αριθμός των καλεσμένων που προτείνει ο μικρός σας είναι πολύ δύσκολο να φιλοξενηθεί στο πάρτι, θα πρέπει να του εξηγήσετε με ειλικρίνεια τους λόγους που πρέπει να επιλέξει λιγότερα άτομα και να του υποσχεθείτε ότι στο επόμενο πάρτι θα καλέσει όσους δεν μπορεί τώρα.


Θυμηθείτε επίσης ότι θα είναι όμορφο αλλά και σημαντικό για το μικρό σας η γιορτή αυτή να έχει και οικογενειακό χαρακτήρα, να μην παραλείψετε δηλαδή να προσκαλέσετε και ορισμένους στενούς συγγενείς.


Πόσο πρέπει να κρατήσει το πάρτι;


Η ηλικία του μικρού σας θα καθορίσει την ημέρα και τις ώρες που θα επιλέξετε για το πάρτι του. Για παράδειγμα, για ένα παιδί σχολικής ηλικίας κάποιες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι προτιμότερες από τις καθημερινές, ενώ για τα πολύ μικρά οι μεσημεριανές ώρες μάλλον δεν είναι οι κατάλληλες, καθώς συνήθως παίρνουν τον υπνάκο τους.


Όσο για την ιδανική διάρκεια ενός πάρτι, η εμπειρία δείχνει ότι περίπου δυόμισι ώρες είναι υπεραρκετές. Κι αυτό γιατί, όταν κρατάει περισσότερη ώρα, συνήθως τα μικρά παιδάκια "εξαντλούνται", ενώ τα μεγαλύτερα αρχίζουν να πλήττουν.


Εάν το παιδί σας βρίσκεται στην προεφηβεία, τότε η διάρκεια του πάρτι μπορεί να "τραβήξει" περισσότερο. Για να κυλήσουν όμως όλα ομαλά, θα είναι χρήσιμο να προσυμφωνήσετε με το παιδί σας την ώρα που το πάρτι θα διαλυθεί.


Ιδέα!


Εάν γνωρίζετε ότι κοντά στην ημερομηνία που επιθυμείτε να ορίσετε το πάρτι πιθανά θέλει το ίδιο και κάποιος φίλος του παιδιού σας, η ιδέα να διοργανώσετε ένα πάρτι από κοινού δε θα ήταν καθόλου κακή. Έτσι, θα στοιχίσει σε όλους φθηνότερα και θα σας επιβαρύνει με λιγότερες προετοιμασίες. Εννοείται, βέβαια, ότι οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να γίνουν έγκαιρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες.


Το "κλειδί" της επιτυχίας


Το πρώτο βήμα για ένα επιτυχημένο πάρτι είναι η καλή προετοιμασία. Ο σωστός προγραμματισμός σημαίνει ότι έχετε κάνει ήδη τη μισή δουλειά κι όλα κατόπιν θα γίνουν με περισσότερη ηρεμία και χαρά.


Αντιμετωπίστε το πάρτι του μικρού σας σαν ένα σπουδαίο γεγονός. Με την προσωπική σας φροντίδα για την προετοιμασία του θα ετοιμάσετε μια όμορφη γιορτή, που θα την ευχαριστηθούν όλοι και κυρίως τα παιδιά. Πρέπει να δημιουργήσετε δηλαδή μια χαρούμενη ατμόσφαιρα εκείνες τις ώρες όπου όλοι θα γίνουν μια παρέα, θα συμμετέχουν και θα διασκεδάζουν.


Χρονοδιάγραμμα


1 ή 2 μήνες νωρίτερα


- Ορίστε την ημερομηνία κι αποφασίστε για το χώρο που θα γίνει το πάρτι. Αν γίνει εκτός σπιτιού, επιβεβαιώστε τη διαθεσιμότητα του μέρους που επιθυμείτε.


3 εβδομάδες πριν


- Φτιάξτε τη λίστα με τους καλεσμένους σας.


- Συνεννοηθείτε με την εταιρεία catering που θα αναλάβει το φαγητό (αν αποφασίσατε ότι τη χρειάζεστε).


- Συζητήστε με το γραφείο στο οποίο θα εμπιστευθείτε την ψυχαγωγία των λιλιπούτειων καλεσμένων σας (αν αποφασίσετε ότι το χρειάζεστε).


- Καταλήξτε στη διακόσμηση ή στο θέμα που θα έχει το πάρτι και προμηθευτείτε τα ανάλογα στολίδια, αξεσουάρ κλπ.


- Ετοιμάστε τις προσκλήσεις.


2 εβδομάδες πριν


- Αγοράστε τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος, π.χ. τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, πιατάκια, ποτηράκια κλπ.


- Μοιράστε τις προσκλήσεις.


- Τσεκάρετε την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή ή/και τη βιντεοκάμερα.


- Προμηθευτείτε τους χυμούς, τα αναψυκτικά κι ό,τι άλλο διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.


- Επιλέξτε τα cd που θα πλαισιώνουν μουσικά τη γιορτή.


- Αγοράστε τα αναμνηστικά δωράκια που θα προσφέρετε στα μικρά στο τέλος του πάρτι.


- Επισκεφθείτε μαζί με το μικρό σας ένα ζαχαροπλαστείο για να διαλέξετε και να παραγγείλετε το σχέδιο της τούρτας.


- Σκεφτείτε τα παιχνίδια με τα οποία θα απασχολήσετε τους μικρούς καλεσμένους και τα σχετικά αξεσουάρ που τυχόν θα πρέπει να προμηθευτείτε, π.χ. χαρτιά και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν κλπ.


1 εβδομάδα πριν


- Δανειστείτε από φίλους ή γείτονες τυχόν καρεκλάκια ή τραπεζάκια που θα σας χρειαστούν.


- Αποφασίστε τι ρούχα θα φορέσει ο "πρωταγωνιστής".


- Οργανώστε την κουζίνα σας για το πάρτι. Αδειάστε τον πάγκο για να υπάρχει χώρος, τοποθετήστε σε ψηλότερα ράφια τα πράγματα που δε θα χρειαστείτε για το πάρτι και καθαρίστε το ψυγείο για να εξοικονομήσετε χώρο.


- Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, τοποθετώντας τα έπιπλα όπως θεωρείτε βολικότερα, αφαιρώντας διακοσμητικά, χαλιά κλπ.


1 ή 2 μέρες νωρίτερα


- Σκεφτείτε ποια φαγητά ή γλυκά μπορείτε να ετοιμάσετε μια ή δυο μέρες νωρίτερα και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.


Smart tips


Όσο μικρότερο είναι το παιδάκι, τόσο λιγότερο περίπλοκες πρέπει να είναι οι προετοιμασίες για το πάρτι του.


Το να αναλάβετε να οργανώσετε και να κάνετε τα πάντα μόνη σας πιθανά να προβεί εξουθενωτικό. Αποφασίστε λοιπόν ανάλογα με τα ταλέντα και το χρόνο που διαθέτετε ποιες δουλειές μπορείτε να αναλάβετε και ποιες όχι. Ένα απλό παράδειγμα: αν τα καταφέρνετε θαυμάσια στη μαγειρική, ετοιμάστε μόνες σας τις λιχουδιές που θα προσφέρετε κι αναθέστε σε κάποιον άλλο τη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ αν έχετε ταλέντο στο να ξεσηκώνετε τα παιδιά στο παιχνίδι, αναλάβετε εσείς αυτό το κομμάτι, αφού προμηθευτείτε από ένα κατάστημα παιχνιδιών ένα αστείο καπέλο, μια ψεύτικη κόκκινη μύτη για περισσότερη πλάκα, και αναθέστε το φαγητό σε ένα catering.


Να θυμάστε ότι πάνω απ’ όλα σημασία έχει το να συμμετέχετε κι εσείς ενεργά στο πάρτι, όχι απλά να βρίσκεστε εκεί. Με άλλα λόγια, να χαρείτε κι εσείς μαζί με τα πιτσιρίκια, με τους φίλους, με τους συγγενείς κι όχι να τρέχετε ασταμάτητα από τη μια άκρη του σπιτιού στην άλλη για να είστε πανταχού παρούσα και να φροντίζετε τα πάντα.


Σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας, να μην ξεχνάτε ότι είναι το πάρτι των παιδιών σας και δικαιωματικά έχουν τον πρώτο λόγο. Ακούστε λοιπόν τη γνώμη τους, λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις προτιμήσεις τους στο πώς θα είναι η διακόσμηση, τι θα περιλαμβάνει ο μπουφές, τι παιχνίδια θα παίξουν.


Με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων


Μια πολύ πρακτική ιδέα που θα σας διευκολύνει είναι να καταστήσετε υπεύθυνα για ορισμένες δουλειές την ώρα του πάρτι τα μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια που τυχόν υπάρχουν στην οικογένεια, δίνοντάς τους ίσως κάποιο επιπλέον χαρτζιλίκι για τη βοήθειά τους. Λόγου χάριν, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν θαυμάσια να αναλάβουν τη μουσική ή το να τακτοποιούν τα παλτά και τα δώρα που θα φέρνουν οι καλεσμένοι όταν θα έρχονται, να ανοίγουν την πόρτα, να απαντούν στο τηλέφωνο ή ακόμα να σας βοηθήσουν μετά το πάρτι στο συμμάζεμα.


 


Budget


Ορίστε από την αρχή το ποσό των χρημάτων που επιθυμείτε να διαθέσετε για το πάρτι. Έτσι, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε ανάλογα το πού θα γίνει, πόσους καλεσμένους θα έχετε, τι φαγητό θα προσφέρετε, χωρίς να χρειαστεί να υπερβείτε τον αρχικό προϋπολογισμό σας.


Μην ξεχάσετε τις προσκλήσεις


Μοιράστε έγκαιρα τις προσκλήσεις σας για να μπορέσουν να σας ειδοποιήσουν οι γονείς σε περίπτωση που τα παιδιά τους δεν μπορέσουν να έρθουν.


Τις προσκλήσεις μπορείτε να τις προμηθευτείτε από κάποιο χαρτοπωλείο ή αν έχετε το κέφι και τη διάθεση να τις φτιάξετε μόνοι σας. Θα είναι πιο πρωτότυπες και θα προδιαθέτουν ευχάριστα τον παραλήπτη. Να μερικές ιδέες που μπορείτε πολύ εύκολα να υλοποιήσετε.


1. Φουσκώστε μπαλόνια και γράψτε πάνω σε κάθε ένα με ανεξίτηλο μαρκαδόρο όλες τις πληροφορίες για το πάρτι. Κατόπιν, αφού τα αφήσετε να ξεφουσκώσουν, θα τα βάλετε ένα-ένα μέσα σε φακέλους.


2. Γράψτε τις προσκλήσεις σε χρωματιστό χαρτόνι κανσόν, κόψτε τις όπως ένα παζλ (δηλαδή σε 4 ή 5 κομμάτια) και τοποθετήστε τα μέσα σε ένα φάκελο. Ο παραλήπτης θα πρέπει να ταιριάξει τα κομμάτια για να μάθει τις πληροφορίες για το πάρτι.


 


Το σπίτι "αλλάζει"


Οι καλεσμένοι σας χρειάζονται χώρο για παιχνίδι, για χορό, για φαγητό. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστεί να κάνετε ορισμένες αλλαγές στη διαρρύθμιση του σπιτιού.


Εάν το παιδικό δωμάτιο είναι μεγάλο, θα μπορέσει θαυμάσια να φιλοξενήσει τους καλεσμένους σας αφού κρύψετε πολλά από τα παιχνίδια.


Εάν το πάρτι φιλοξενηθεί στο σαλόνι, προσπαθήστε να αφήσετε όσο περισσότερο ελεύθερο χώρο γίνεται, τραβώντας στην άκρη ή αφαιρώντας ακόμη ορισμένα έπιπλα.


Καλύψτε το coffee table με χάρτινο τραπεζομάντιλο με τα μοτίβα που επικρατούν στη διακόσμηση του χώρου.


Εάν το τραπέζι δεν είναι αρκετά μεγάλο για να καθίσουν όλα τα παιδάκια την ώρα του φαγητού, μπορείτε να κάνετε το εξής: προμηθευτείτε χάρτινα τραπεζομάντιλα και στρώστε τα στο πάτωμα την ώρα που τα μικρά θα φάνε, ώστε να καθίσουν γύρω-γύρω σαν να κάνουν πικ-νικ.


Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει τις πόρτες των δωματίων στα οποία δε θέλετε να μπαίνουν οι λιλιπούτειοι καλεσμένοι σας.


Προέχει η ασφάλεια


Για την ασφάλεια των μικρών, μην παραλείψετε να αφαιρέσετε από το χώρο τυχόν καλώδια ή προεκτάσεις, γυάλινα διακοσμητικά, μπιμπελό κλπ.


Καλό θα ήταν να σηκώσετε το χαλί από το χώρο που θα κινούνται τα παιδιά για να αποφύγετε τυχόν παραπατήματα ή ακόμα και λεκέδες.


Fun ατμόσφαιρα


Τα χαριτωμένα καπελάκια, οι θορυβώδεις σφυρίχτρες, τα πολύχρωμα μικρά και μεγάλα μπαλόνια σκορπισμένα σε όλα τα δωμάτια, τα χαρούμενα μοτίβα στους τοίχους, οι πρωτότυπες γιρλάντες γύρω από το τραπέζι ή στερεωμένες στις κουρτίνες είναι must σε κάθε πάρτι για να αποκτήσει ο χώρος μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.


Φυσικά, εάν το μικρούλι σας έχει έναν αγαπημένο ήρωα ή ηρωίδα από τα καρτούν, επιλέξτε όλα τα διακοσμητικά στοιχεία, π.χ. τα σημαιάκια, τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος κλπ., που τον ή την απεικονίζουν.


Χρήσιμα tips


Διακοσμήστε το σπίτι μια-δυο μέρες νωρίτερα από τη μεγάλη μέρα. Έτσι το μικρό σας θα έχει την ευκαιρία να τη χαρεί, να τη θαυμάσει και να ηρεμήσει από τον πρώτο του ενθουσιασμό την ώρα του πάρτι.


Μερικά δεμένα μπαλόνια στην εξώπορτα του σπιτιού ή στο μπαλκόνι θα βοηθήσουν τους καλεσμένους σας να ξεχωρίσουν αμέσως το σπίτι που γίνεται το πάρτι.


Διασκέδαση


Μια εξαιρετική ιδέα για να περάσουν αξέχαστα τα μικρά είναι, πέρα από τα παιχνίδια που θα παίξουν, να τους δώσετε την ευκαιρία να καταπιαστούν με μια δημιουργική απασχόληση. Όπως:


Προμηθευτείτε χαρτί με το μέτρο, στερεώστε το σε ένα τοίχο και να ζητήστε από τους καλεσμένους σας να κάνουν όλοι από μια ζωγραφιά που θα την αφιερώσουν στο "μικρό οικοδεσπότη".


Μοιράστε τους φουσκωμένα μπαλόνια και προτείνετέ τους να ζωγραφίσουν επάνω με μαρκαδόρους αστείες φατσούλες.


Ιδέες για παιχνίδια


Σκεφτείτε από πριν, ανάλογα με τις ηλικίες των καλεσμένων σας, ορισμένα παιχνίδια για να τα προτείνετε εκείνες τις ώρες. Ιδού μερικές ιδέες:


Από 2 ετών


Σχεδιάστε στο μυαλό σας πώς θα μπορέσετε να προτρέψετε τα μικρά να αναπαραστήσουν με θεατρικό παιχνίδι ένα αγαπημένο τους παραμύθι, όπου δηλαδή κάθε ένα θα έχει το ρόλο του. Λόγου χάρη, την "Κοκκινοσκουφίτσα": κάθε παιδάκι θα πρέπει να μιμείται ένα ζωάκι του δάσους, τα πουλάκια που πετάνε, τα δέντρα που ο αέρας φυσά τα κλαδιά τους κι αυτά θα κουνάνε τα χεράκια τους δεξιά κι αριστερά κλπ.


Τα παιδάκια χορεύουν όση ώρα ακούγεται η μουσική. Μόλις όμως τη σταματήσετε απροειδοποίητα, θα πρέπει αμέσως να καθίσουν όλα στο πάτωμα. Το παιδάκι που δε θα προλάβει να καθίσει μόλις σταματήσει η μουσική, βγαίνει από το παιχνίδι και γίνεται "κριτής" μαζί με εσάς και παρακολουθεί τα υπόλοιπα. Το παιδάκι που θα μείνει τελευταίο είναι ο νικητής.


Καθώς παίζει η μουσική και τα μικρά χορεύουν, τη σταματάτε και τους λέτε "Πώς θα χορέψουμε τώρα; Με τα χέρια ψηλά!". Στη συνέχεια, όλα τα παιδάκια χορεύουν με τα χεράκια τους ψηλά. Κάθε φορά που θα σταματάτε τη μουσική, θα προτείνετε κι έναν άλλο τρόπο για να χορέψουν, π.χ. με τα γόνατα λυγισμένα, τινάζοντας τα πόδια, κουνώντας κυκλικά τα χέρια, κρατώντας το κεφάλι, σαν να είναι "γίγαντες", με μικρά πηδηματάκια κλπ.


Δίνετε σε κάθε παιδάκι ένα φουσκωμένο μπαλόνι και τα βάζετε στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο στη μια άκρη του δωματίου. Μόλις τους φωνάξετε "Πάμε!", θα πρέπει εκείνα πετώντας το μπαλόνι τους ψηλά και φροντίζοντας να μην τους πέσει καμία στιγμή στο πάτωμα να φτάσουν στην απέναντι άκρη του δωματίου. Ο πρώτος που θα το καταφέρει είναι ο νικητής.


Ξεκινώντας εσείς το παιχνίδι και στη συνέχει ένα-ένα τα μικρά, προσπαθήστε να τους δώσετε να καταλάβουν με παντομίμα, χωρίς να μιλάτε καθόλου, "ποιος είστε". Μπορείτε να επιλέξετε ορισμένα επαγγέλματα, π.χ. ρωτήστε τα "Τι δουλειά κάνω;" και μιμηθείτε, για παράδειγμα, την κομμώτρια, τον πιανίστα, το μάγειρα, τον ταμία, το γιατρό, τον οδηγό κλπ. Μιμηθείτε ακόμα ένα ζωάκι και ρωτήστε τα "ποιο ζωάκι είμαι;". Το παιδάκι που θα μαντέψει σωστά θα κάνει την επόμενη παντομίμα.


Από 4 ετών


Αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών που τα κάνει να ξεκαρδίζονται στα γέλια είναι "Τα αγάλματα". Η μουσική παίζει δυνατά κι όση ώρα ακούγεται τα παιδιά χορεύουν, κινούνται, μιλάνε. Όταν όμως τη σταματήσετε ξαφνικά κι απροειδοποίητα, θα πρέπει να μείνουν ακίνητα στη στάση που βρίσκονται, σαν αγάλματα. Όποιο παιδάκι γελάσει με τις αστείες γκριμάτσες που θα κάνετε, κουνηθεί ή μιλήσει, χάνει και βγαίνει απ’ το παιχνίδι.


Μπορείτε να προτείνετε το παιχνίδι και με την εξής παραλλαγή: Ένα παιδί θα στέκεται με γυρισμένη την πλάτη του στα υπόλοιπα που θα είναι μαζεμένα στην άλλη άκρη του δωματίου. Καθώς τα παιδιά θα προχωράνε σιγά-σιγά προς το μέρος του, εκείνο ξαφνικά θα γυρίζει προς το μέρος τους να τα κοιτάξει. Αμέσως εκείνα θα πρέπει να μείνουν ακίνητα στη θέση που είναι. Όποιο παιδί κουνηθεί βγαίνει απ’ το παιχνίδι. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές και νικητής είναι το παιδί που θα πλησιάσει πρώτο αυτό που είναι με γυρισμένη την πλάτη του.


Παίξτε "χαλασμένο τηλέφωνο". Τα παιδιά θα καθίσουν σε κύκλο κι εσείς θα πείτε στο διπλανό σας ψιθυριστά στο αυτί του μια λέξη ή εάν τα παιδιά είναι μεγαλύτερης ηλικίας μια αστεία πρόταση ή ένα γλωσσοδέτη. Στη συνέχεια, το ένα θα το λέει στο αυτί του άλλου και το τελευταίο θα πει τη λέξη ή τη φράση δυνατά και θα τη συγκρίνετε με εκείνη που είχατε πει αρχικά στο πρώτο παιδάκι.


Προτείνετε στα παιδιά να καθίσουν σε κύκλο και πείτε τους μια πρόταση σαν να ξεκινάτε ένα παραμύθι, π.χ. "Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα μικρό ζωηρό σκυλάκι που έφυγε από το σπίτι του…". Στη συνέχεια, κάθε παιδί με τη σειρά του θα συμπληρώνει από μια πρόταση στην ιστορία μέχρι να της δώσουν ένα τέλος. Μπορείτε, επίσης, κατόπιν, να τους μοιράσετε χαρτιά και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν μια εικόνα από το παραμύθι που μόλις δημιούργησαν.


Μοιράστε τα παιδιά σε ζευγάρια, το ένα να κοιτάζει αντικριστά το άλλο. Το ένα παιδάκι θα είναι ο "καθρέφτης" και το άλλο η "εικόνα" που απεικονίζεται σε αυτόν. Το πρώτο παιδάκι σε κάθε ζευγάρι θα κάνει κάποιες κινήσεις, π.χ. θα κουνάει τα χέρια του, το κεφάλι του, θα χορεύει, θα προσποιείται ότι τρώει, ότι βουρτσίζει τα δόντια του κλπ. Το άλλο παιδί θα πρέπει να αντιγράφει και να μιμείται τις κινήσεις του πρώτου, κάτι που προκαλεί πολλά γέλια στα μικρά. Ανά διαστήματα, αλλάζετε τους ρόλους ανάμεσα στα ζευγάρια. Παίζοντας μάλιστα το παιχνίδι βάζοντας στα μικρά διαφορετικά είδη μουσικής θα τους δίνετε πολλές ιδέες για τις κινήσεις τους.


Tips


Σκεφτείτε δραστηριότητες και παιχνίδια που θα απασχολήσουν τους καλεσμένους σας με το που θα αρχίσουν να καταφτάνουν.


Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που έχετε σκεφτεί ταιριάζουν με τις ηλικίες των παιδιών. Θα είναι μάταιο να πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να μάθετε ένα περίπλοκο παιχνίδι σε τρίχρονα ή ότι οι εννιάχρονοι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν κάνοντας σαπουνόφουσκες.


Προμηθευτείτε μικρά δωράκια που θα μοιράζετε στους νικητές των παιχνιδιών. Σε όλους αρέσει να κερδίζουν από κάτι.


Προσπαθήστε κάθε παιχνίδι να το ξεκινάει κάθε φορά διαφορετικό παιδάκι, έτσι ώστε να μην μονοπωλούν ορισμένα παιδιά όλα τα παιχνίδια ή τα πιο ντροπαλά να μη συμμετέχουν.


Έχω "θέμα"…


Δε χρειάζεται να περιμένετε τις απόκριες για να οργανώσετε ένα πάρτι με συγκεκριμένο θέμα. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και σκεφτείτε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μικρών σας, θέματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πολύ απλούς τρόπους, δίνοντας μια διαφορετική ατμόσφαιρα στο πάρτι, π.χ. πειρατές, νεράιδες, πριγκίπισσες, γοργόνες, εξερευνητές κλπ. Εμπνευστείτε λοιπόν μερικές ιδέες από τα παρακάτω:


"Καραόκε πάρτι": Ένα πάρτι με συνοδεία καραόκε θα απογειώσει το κέφι όλων. Οργανώστε ένα διαγωνισμό τραγουδιού για να αναδείξετε τους stars του πάρτι ή βιντεοσκοπήστε τα μικρά όταν τραγουδάνε και προβάλετε κατόπιν στην τηλεόρασή σας τα δικά τους… "βιντεοκλίπ".


"Το τσίρκο": Προμηθευτείτε από καταστήματα παιχνιδιών είδη μακιγιάζ που φεύγουν εύκολα με σκέτο νερό και ζωγραφίστε τα προσωπάκια των παιδιών ώστε να μοιάζουν με ζωάκια ή κλόουν. Οργανώστε πολλά αστεία παιχνίδια ή μια παράσταση.


 


Οι λιχουδιές


Πάρτι δε γίνονται κάθε μέρα, έτσι λοιπόν μερικές "απαγορευμένες" λιχουδιές ή αναψυκτικά μπορούν κατ’ εξαίρεση να τα ευχαριστηθούν οι μικροί καλεσμένοι σας.


Είτε αποφασίσετε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα φαγητά που θα προσφέρετε είτε τα παραγγείλετε, έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά γενικά προτιμούν τα απλά, παραδοσιακά εδέσματα για πάρτι, δηλαδή κεφτεδάκια, σουβλάκια, λουκανικάκια, σαντουιτσάκια, πίτσα, κρουασανάκια, πιροσκί κλπ.


Προτιμήστε εδέσματα μικρά σε μέγεθος ή κομμένα σε μικρές μερίδες, που τρώγονται δηλαδή με λίγες μπουκιές και κατά προτίμηση με το χέρι, π.χ. κύβους κίτρινου τυριού, στικς λαχανικών, τυροπιτάκια, κρακεράκια, κροκέτες κλπ.


Για να υπολογίσετε σωστά τις ποσότητες που θα μαγειρέψετε ή θα παραγγείλετε, μην υπερτιμήσετε την ποσότητα που μπορούν να φάνε τα παιδάκια.


Σκορπίστε σε διάφορα σημεία εκτός από τον μπουφέ μπολ με πατατάκια, ποπ κορν, κρακεράκια.


 


Σπέσιαλ τούρτα


Φροντίστε έγκαιρα, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν, την παραγγελία της τούρτας στο ζαχαροπλαστείο που εμπιστεύεστε, όπου θα τους αναφέρετε τον αριθμό των καλεσμένων σας για να υπολογίσουν το μέγεθός της, πόσα κιλά θα πρέπει να είναι.


Και φυσικά, αν το μικρούλι σας έχει την ανάλογη ηλικία, εννοείται ότι θα διαλέξει μόνο του το σχέδιο ή τον ήρωα με τον οποίο επιθυμεί να διακοσμηθεί.


Τα αναμνηστικά


Στο τέλος κάθε πάρτι, έχει επικρατήσει το έθιμο ο οικοδεσπότης να προσφέρει στους καλεσμένους του μικρά αναμνηστικά δωράκια, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτά μπορεί να είναι για παράδειγμα:


Για παιδάκια προσχολικής ηλικίας:


Μαρκαδόροι που καθαρίζονται με νερό


Σετ ζωγραφικής


Μπαλίτσες


Κοκαλάκια για τα μαλλιά


Αυτοκόλλητα


Για παιδιά σχολική ηλικίας:


 


Σημειωματάρια


Μολυβοθήκες


Τσαντάκια ή πορτοφολάκια


Σετ αλληλογραφίας


Για παιδιά προεφηβικής ηλικίας


 


Ημερολόγια


Στυλό με διάφορα χρώματα και σχέδια


Κορνιζούλες για φωτογραφίες


Αφρόλουτρα


Σημείωση


Εάν κάποιος γονιός δεν μπορεί να παραμείνει μαζί σας τις ώρες του πάρτι, πριν φύγει και σας αφήσει το παιδάκι θυμηθείτε να σημειώσετε το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε μαζί του.


With a little help…


Όσο κι αν φαίνεται σαν κάτι απλό, τελικά η ψυχαγωγία και η απασχόληση των μικρών καλεσμένων σας είναι αρκετά "δύσκολο έργο", που, όπως και να το κάνουμε, προϋποθέτει εμπειρία και ταλέντο. Γι’ αυτό, λοιπόν, η ιδέα να αποταθείτε σε ένα γραφείο ειδικευμένο στα παιδικά πάρτι θα είναι ό,τι καλύτερο για εγγυημένη επιτυχία. Συζητήστε μαζί τους για τον αριθμό των καλεσμένων σας, τις ηλικίες τους, ενημερωθείτε για τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες με τις οποίες θα τα απασχολήσει ο ειδικός εμψυχωτής, για τις εκπλήξεις που θα συνεπάρουν τα μικρά ή ακόμα και για το εάν θα τους αναθέσετε όλη τη διοργάνωση του πάρτι, π.χ. το φαγητό, τη διακόσμηση, τη μουσική κάλυψη, τη βιντεοσκόπηση…


Εκτός σπιτιού


Για να κάνετε το πάρτι με λιγότερο άγχος και τρέξιμο, η ιδανική λύση είναι εκτός σπιτιού, σε έναν οργανωμένο παιδότοπο ή σε άλλο κατάλληλο χώρο που αναλαμβάνει τη φιλοξενία παιδικών πάρτι.


Επιλέξτε το μέρος που προτιμάτε, συζητήστε με τους υπευθύνους για το χώρο που θα σας διαθέσουν, τις ώρες, το φαγητό, τυχόν επιπλέον παροχές που επιθυμείτε και για το τι ακριβώς περιλαμβάνεται στην τιμή που σας προτείνουν.


In.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X