Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχαναγκασμός / Μήπως στις διακοπές γίνεσαι ψυχαναγκαστικός;
Μήπως στις διακοπές γίνεσαι ψυχαναγκαστικός;   thumbnail

Μήπως στις διακοπές γίνεσαι ψυχαναγκαστικός;

Oι διακοπές είναι και πάλι μπροστά μας. Η προσδοκία τους γεμίζει με προσμονή τον ψυχισμό, αλλά η προσμονή αυτή γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να γίνει πραγματικότητα.


 


Στις μέρες μας τα οικογενειακά βάρη, τα δάνεια, οι ασύλληπτες τιμές καθιστούν τις διακοπές ένα λίγο πολύ μακρινό όνειρο. Γνωρίζουμε όμως ότι η σπανιότητα ενός αγαθού το καθιστά ακόμη πιο θελκτικό. Οι δυσκολίες στο να απολαύσεις τις διακοπές καθιστούν το αίτημα ακόμη πιο πολύτιμο και επιτακτικό. Και εδώ μπορούμε να πούμε ότι αρχίζουν οι ψυχολογικές σκιές. Εδώ είναι που η αντίφαση και το παράδοξο παίρνουν το πάνω χέρι.


 Εξηγούμαι: διακοπές εξ ορισμού σημαίνει «διακοπή από την καθημερινή ροή», ρωγμή, έστω χαραμάδα ισχνή στο καθιερωμένο πρόγραμμα, με άλλα λόγια, η απόλαυση των διακοπών θα ταίριαζε με απελευθέρωση από καταναγκασμούς, πρέπει και κανόνες.


 Το πρέπει των διακοπών, το πρέπει του ονείρου των διακοπών, κλέβει από τις διακοπές τη μαγεία της ελευθερίας τους. Το πρέπει των διακοπών κάνει τις διακοπές λιγότερο διακοπές.


 Ολοζώντανη μαρτυρία τα αγχωμένα πρόσωπα των παραθεριστών, οικογένειες, μαμάδες, μπαμπάδες, παιδάκια, να αναζητούν με εντεινόμενη αγωνία τη διασκέδαση, να κουράζονται αναζητώντας την ξεκούραση των διακοπών. Η βιομηχανία των διακοπών έχει υπονομεύσει βαθύτατα την αμεσότητα και την αυθεντικότητα μίας ανάπαυλας από τη δουλειά ή το σχολείο, που προφανώς όλοι δικαιούνται. Όχι όμως με όρους ψυχαναγκασμού.


 Έχω την αίσθηση ότι οι δυσκολίες που αναφέραμε πιο πάνω θα επιτείνουν ακόμη πιο πολύ τον καταναγκασμό. Οι καταναγκαστικές διακοπές ως φαντασίωση θα βασανίζουν ακόμα πιο πολύ το μυαλό όσων δυσκολεύονται να τις πραγματοποιήσουν.


 Διπλά χαμένοι δηλαδή. Μία από την υπονόμευση των διακοπών μέσω της καταναγκαστικής χροιάς τους και μία από την αντικειμενική αδυναμία, είτε έτσι είτε αλλιώς, να υλοποιηθεί το πρόγραμμα διακοπές. 


Η πίεση αυτή μοιραίο είναι να περνάει και στα παιδιά, τα οποία παγιδεύονται στις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα μιας δύσκολης ενήλικης συγκυρίας. Ο ψυχολόγος αδυνατεί να προσφέρει τη μαγική λύση. Οι οικονομικές συνθήκες προφανώς δεν αλλάζουν απλά και μόνο με τη βούληση και την επιθυμία μας.


Εκείνο όμως που μπορεί να αλλάξει είναι η στάση μας απέναντι στο θέμα διακοπές. Η απαλλαγή από τον καταναγκασμό των διακοπών προσφέρει μία άλλου είδους εσωτερική αυτοδυναμία. Η επινόηση εναλλακτικών μορφών ψυχαγωγίας και διακοπών, ανάπαυλας, ξεκούρασης, εκτός βιομηχανοποιημένων και τυποποιημένων προτάσεων, είναι μία πρόκληση. Στην πρόκληση αυτή μπορεί ο καθένας μας να ανταποκριθεί.


 


Πηγή: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X