Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / 5 μύθοι+ αλήθειες: Τι θέλουν οι γυναίκες στο σεξ;
5 μύθοι+ αλήθειες: Τι θέλουν οι γυναίκες στο σεξ; thumbnail

5 μύθοι+ αλήθειες: Τι θέλουν οι γυναίκες στο σεξ;

Έχετε ακούσει πως οι γυναίκες είναι μονογαμικές, ενώ οι άνδρες λατρεύουν το περιστασιακό σεξ. Αυτός όμως δεν είναι και ο κανόνας! Το νέο βιβλίο «What Do Women Want: Adventures in the Science of Female Desire» του βραβευμένου δημοσιογράφου Daniel Bergner αμφισβητεί αυτή τη γενικευμένη άποψη σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλική ορμή.


«Η ιδέα ότι η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών είναι μικρότερη από εκείνη των ανδρών, δεν συμφέρει κανέναν μας!» λέει ο Bergner.  Έτσι ξεκίνησε την έρευνα για το βιβλίο του μιλώντας με σεξολόγους, γιατρούς, ψυχολόγους και πραγματικές γυναίκες για να δει εάν ισχύει αυτό ή όχι. Μέσα από τις έρευνές του προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα- μύθοι για την σεξουαλικότητα των γυναικών:


1)  Η μονογαμία είναι απλά "ευκολότερη" υπόθεση για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.


Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνδρες έχουν προγραμματιστεί για να είναι πολυγαμικοί ενώ οι γυναίκες έχουν προγραμματιστεί για να αναζητούν το άλλο τους μισό. Νέες μελέτες από την Meredith Chivers, PhD, δείχνουν ότι η γυναικεία λίμπιντο είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι νομίζουμε. "Όταν πρόκειται για σεξ, η μονογαμία μπορεί να είναι τόσο δύσκολη για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες- ίσως και περισσότερο», λέει ο Bergner.


Σε μία έρευνα του ο Bergner λέει πως η γυναικεία επιθυμία μειώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι των ανδρών, όταν το ζευγάρι είναι μαζί για αρκετά χρόνια. Αν οι γυναίκες ήταν φτιαγμένες για «μονογαμία», η επιθυμία τους αυτή θα παρέμενε σταθερή ή θα αυξανόταν κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.


2) Οι γυναίκες δεν είναι τόσο οπτικοί τύποι όσο οι άνδρες, όταν πρόκειται για σεξ.


Όλοι ακούμε τη φράση «Οι άντρες είναι οπτικά πλάσματα». Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι εξίσου οπτικοί τύποι όταν πρόκειται για to σεξ. Μια μελέτη που περιγράφει στο βιβλίο του ο Bergner υποστηρίζει  πως οι γυναίκες ενδιαφέρονται και ερεθίζονται από ερωτικές εικόνες όπως ακριβώς και οι άνδρες. Μια πρόσφατη έρευνα του Neilson λέει ότι ένας στους τρεις χρήστες πορνό είναι γυναίκες. "Κάθε ένα από τα πειράματά Chivers δείχνει μια άμεση φυσική αντίδραση των γυναικών σε ερωτική εικόνες, και αυτό από μόνο του είναι μια ένδειξη ότι κάπου κάνουμε λάθος νομίζοντας ότι αυτό ισχύει μόνο για τους άνδρες", λέει ο Bergner.


3) Οι γυναίκες χρειάζονται ένα συναισθηματικό δέσιμο για να κάνουν σεξ με κάποιον.


Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει την συναισθηματική ανάγκη της γυναίκας για να κάνει σεξ. Σε μια δημοφιλή έρευνα, μια γυναίκα και ένας άνδρας ρώτησαν 200 μέλη του αντίθετου φύλου, αν θα έβγαιναν μαζί τους ραντεβού ή εάν θα έκαναν σεξ μαζί τους. Περίπου το ίδιο ποσοστό των ανδρών και των γυναικών είπε ναι στο ραντεβού, αλλά σχεδόν το 75% των ανδρών και 0% των γυναικών είπε ναι στο σεξ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για μια περιστασιακή σύνδεση.


Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει το αντίθετο. Στην έρευνα αυτή οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπίσουν μια υποθετική κατάσταση όπου ένας διάσημος θα τους ζητούσε να περάσουν την νύχτα μαζί. Με αυτό τον τρόπο ο ερευνητής είχε εξαλείψει το κοινωνικό στίγμα του περιστασιακού σεξ και του κινδύνου. Από τη στιγμή που αυτά τα πράγματα είχαν εξαλειφθεί, οι γυναίκες είπαν ναι στο περιστασιακό σεξ εξίσου συχνά όσο και οι άνδρες. Μια άλλη νέα μελέτη Chivers έδωσε στις γυναίκες υποθετικά ερωτικά σενάρια που αφορούσαν είτε έναν έμπιστο φίλο τους είτε έναν ξένο. Αν και οι γυναίκες υποτίθεται ότι  προτιμάνε σχέσεις με έναν φίλο τους, η ροή του αίματος τους, κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανέβαινε με έναν ξένο περισσότερο από ότι με έναν φίλο. Η συναισθηματική οικειότητα βοηθάει στο σεξ, αλλά δεν είναι απαραίτητη.


4) Οι γυναίκες κάνουν την πρώτη κίνηση στο σεξ λιγότερο συχνά από ό, τι οι άνδρες.


Υπάρχει η ιδέα πως οι άνδρες κάνουν την πρώτη κίνηση για το σεξ αλλά αυτό δεν είναι ακριβές. Σύμφωνα με τις συνεντεύξεις που είχε ο Bergner με γυναίκες, κατά την διάρκεια των ερευνών του, φάνηκε ότι το στερεότυπο αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον πολιτισμό μας. "Μπορεί να έχει πολλά να κάνει με το γεγονός ότι αποδεχόμαστε πολύ περισσότερο την ανδρική σεξουαλική δραστηριότητα", λέει ο Bergner, και αυτό μας δίνει την εντύπωση ότι οι άνδρες είναι πιο ενεργοί.


5) Οι γυναικείες ορμόνες από μόνες τους μπορούν να ανεβάσουν την σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.


Γνωρίζετε ότι οι ορμόνες σας επηρεάζουν τη λίμπιντο, αλλά πολλά περισσότερα πράγματα (εκτός από την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα) πρέπει να λειτουργήσουν για να ερεθιστεί μια γυναίκα. "Οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου πρέπει να έρθουν σε ισορροπία, ώστε να αισθάνεται μια γυναίκα ισχυρή σεξουαλική επιθυμία", λέει ο Bergner. Μαζί με την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη (που εμπλέκονται στην σύστημα ανταμοιβής και διάθεσης, αντίστοιχα), υπάρχει και η νορεπινεφρίνη (μια ορμόνη που μοιάζει με την αδρεναλίνη που συμμετέχει στη διέγερση), λέει Bergner. "Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο απλό, αλλά αγαπάμε την απλή εξήγηση, και αυτό μας δημιουργεί προβλήματα, στερεότυπα και μύθους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X