Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βloomberg: Η Ελλάδα τώρα μπορεί να χρεοκοπήσει άφοβα
Βloomberg: Η Ελλάδα τώρα μπορεί να χρεοκοπήσει άφοβα thumbnail

Βloomberg: Η Ελλάδα τώρα μπορεί να χρεοκοπήσει άφοβα

«Ενα πρωτογενές πλεόνασμα ανοίγει μια άλλη ενδιαφέρουσα πιθανότητα εκτός θέματος αυτή τη στιγμή, την χρεοκοπία». Η αρθρογράφος του Bloοmberg παρουσιάζει την χρεοκοπία, όχι ως απειλή αλλά ως δυνατότητα της χώρας να σταματήσει να πληρώνει τους πιστωτές της.


Εξηγεί η Μέγκαν Μακ Αρντλ:


«Όσο καιρό η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται χρήματα για να χρηματοδοτεί τις καθημερινές ταμειακές ανάγκες της, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη αφού η άρνηση της πληρωμής των πιστωτών της θα σήμαινε, απλά, περισσότερη λιτότητα, καθώς η μοναδική εναπομείνασα πηγή χρημάτων ξαφνικά θα έλειπε. Εάν, ωστόσο, τα φορολογικά έσοδα του κράτους εξακολουθήσουν να είναι περισσότερα από τα έξοδα μια ενδεχόμενη άρνηση πληρωμών προς τους πιστωτές μπορεί να είναι και η καλύτερη λύση για την Ελλάδα αλλά και ένα εργαλείο για να ζητήσει ένα νέο κούρεμα του εξωτερικού της χρέους».


Και καταλήγει: «Αν μάλιστα οι Γερμανοί συνεχίζουν να αρνούνται να διαπραγματευτούν ένα νέο κούρεμα ή και νέα οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, θα περίμενα να ακούσω να ανοίγει σύντομα η συζήτηση για χρεοκοπία από την πλευρά του Αιγαίου».


Στο άρθρο αναφέρεται επίσης, ότι ηκυβέρνηση περιέκοψε τις δαπάνες κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% για τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ενώ τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί περίπου 11% σε 30,8 δισ. ευρώ. Ενα κενό ύψους 1,9 δισ. ευρώ υπάρχει μεταξύ των εκροών και των εισροών, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X