Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι πρέπει να συζητάμε για το σεξ πριν το γάμο;
Τι πρέπει να συζητάμε για το σεξ πριν το γάμο;  thumbnail

Τι πρέπει να συζητάμε για το σεξ πριν το γάμο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι απολαμβάνετε μια καλή σεξουαλική ζωή με το σύντροφό σας δε σημαίνει ότι θα παραμείνει έτσι για το υπόλοιπο της κοινής σας ζωής.


Τόσο τα σώματα μας, όσο και οι επιθυμίες μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια του χρόνου, σαν απάντηση της αύξησης της ηλικίας, αλλά και των σημαντικών γεγονότων ζωής που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη γέννηση των παιδιών. Αυτού του τύπου οι αλλαγές δεν επηρεάζουν όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό σημαίνει πως οι σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες του ενός συντρόφου μπορεί να τροποποιηθούν πολύ πιο γρήγορα από αυτές του άλλου, γεννώντας αντιφάσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε συγκρούσεις , μοιχεία και διαζύγιο.


Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να κρίνει το μέλλον της σεξουαλικής του ζωής από την τρέχουσα εμπειρία του, ιδιαίτερα εάν αυτή περιορίζεται στο ρομαντικό ξεκίνημα μιας σχέσης, όταν συχνά και οι δύο σύντροφοι βρίσκονται κάτω από την επήρεια ενός συνδυασμού ορμονών.


Η ανάγκη που έχει κάθε άτομο να βιώσει τη σεξουαλική αίσθηση δεν είναι προφανής στην αρχή μιας σχέσης. Το ζήτημα της αναζήτησης της, προκύπτει όταν το σεξ αποκτήσει πλέον ένα χαρακτήρα ρουτίνας. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό τα ζευγάρια να μιλούν ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τη σεξουαλική τους ζωή πριν από το γάμο.


Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν πως ιδιαίτερα ο γάμος μπορεί να αλλάξει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού με απρόβλεπτο τρόπο. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως τα ζευγάρια είναι σημαντικό να συζητήσουν διεξοδικά το ζήτημα και προτείνουν τη χρήση υποθετικών σεναρίων. Οι δύο σύντροφοι δηλαδή, μπορούν να μπουν σε διαδικασία να αναρωτηθούν και να συζητήσουν τι θα συμβεί εάν το σεξουαλικό ενδιαφέρον του ενός, ή του άλλου αυξηθεί, ή μειωθεί, εάν ο ένας από τους δύο προσβληθεί από καρκίνο, ή χάσει την αίσθηση του κάτω μέρους του σώματος του από κάποιο ατύχημα. Τα σενάρια αυτά δεν έχουν στόχο την ανάπτυξη ενός πλάνου αντιμετώπισης για την κάθε περίπτωση, αλλά την εξάσκηση των δεξιοτήτων συνεργασίας κι επίλυσης προβλημάτων των δύο συντρόφων.


Η συζήτηση όμως για το σεξ δεν είναι πάντα εύκολη, αφού δυσκολεύει και  τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μοιραστούν τα πάντα ο ένας με τον άλλον. Ακόμα κι εάν κάποια άτομα έχουν λάβει κάποια μορφή σεξουαλικής εκπαίδευσης στο παρελθόν, είναι απίθανο να έχουν διδαχθεί πώς να κάνουν μια εποικοδομητική συζήτηση με το σύντροφό τους γύρω από το σεξ. Όταν όμως κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ανοιχτά με το σύντροφό του για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, τα προβλήματα που θα προκύψουν στη σεξουαλική ζωή θα έχουν αντίκτυπο σε διάφορες πτυχές της σχέσης  και θα οδηγήσουν σε απογοητεύσεις και ματαιώσεις των δύο συντρόφων. Τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν μια τέτοια συζήτηση είναι σημαντικό να απευθυνθούν σε έναν ειδικό που θα παρέχει στους δύο συντρόφους έναν ασφαλή χώρο, ώστε να μιλήσουν για τις προσδοκίες και τους φόβους τους, σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή. Ο ειδικός θα προτείνει  έναν τρόπο που ταιριάζει στο στυλ επικοινωνίας που έχουν , στο επίπεδο οικειότητας και συναισθηματικής ασφάλειας που επιθυμούν , καθώς και στο πολιτισμικό τους υπόβαθρό . Όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιηθεί όμως , η λύση της σιωπής γύρω από το εν λόγω ζήτημα θα προσφέρει ανεκτίμητη ανακούφιση στους δύο συντρόφους , περισσότερη ασφάλεια και αισιοδοξία για το μέλλον της κοινής σεξουαλικής τους ζωής.


Η συζήτηση για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα,  καθώς και η φροντίδα της σεξουαλικής υγείας των δύο συντρόφων, θεμελιώνουν την υγιή κι ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.


Πηγή : edition.cnn.com


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X